VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Spanje lijkt bereid tot gang naar Canossa

Volgens onbevestigde berichten uit Brussel en Madrid zou Spanje nu bereid zijn om noodhulp bij de Europese Unie aan te vragen. Intussen nemen de twijfels toe of Spaanse banken niet meer geld nodig hebben dan eerder gedacht.

Hij heeft het lang niet willen weten, de Spaanse premier Rajoy, maar nu lijkt het er toch van te komen.

Spanje zou volgens onbevestigde berichten bereid zijn een officieel verzoek om noodsteun in te dienen bij de Europese Commissie.

Zo'n verzoek is nodig om de Europese Centrale Bank tot actie te bewegen. De ECB gaf eerder aan ongelimiteerd staatsobligaties op te kopen van hulpzoekende landen om zo de rentelasten te drukken.

Hulp vragen aan Brussel betekent de facto de autonomie opgeven over de eigen huishouding. Tot nu zat Spanje niet te wachten op inmenging van buiten. Maar de alsmaar stijgende werkloosheid en toenemende onrust onder de bevolking zou de laatste druppel zijn om toch de hand op te houden in Brussel.

Twijfels over banken
Intussen rijzen er weer twijfels over de uitkomsten van de bankentesten die vorige week openbaar werden.

De kapitaalbehoefte van Spaanse banken is mogelijk veel groter dan verwacht. Dat meldt persbureau Bloomberg naar aanleiding van een rapport gemaakt door analisten van kredietbeoordelaar Moody's.

Vrijdag schatte onderzoeksbureau Oliver Wyman de kapitaalbehoefte van de Spaanse banken op 59 miljard euro. Dit was in lijn met de marktverwachting van circa 60 miljard euro. Moody's meent echter dat de banken tussen de 70 en 105 miljard euro aan extra kapitaal nodig hebben. Europa heeft 100 miljard euro klaarstaan om Spanje te hulp te schieten.

Analisten van RBS zijn nog pessimistischer gestemd dan Moody's. RBS schatte naar aanleiding van eigen onderzoek het kapitaaltekort op 134 miljard euro.

Timing onduidelijk
Beurzen reageren positief op een mogelijk hulpverzoek van Spanje. De laatste tijd was er weer meer onzekerheid omdat Spanje afgewaardeerd dreigde te worden door kredietbeoordelaar Moody's. Met een aanstaand hulpverzoek en hulp van de ECB is dat gevaar minder groot.

Wanneer Spanje hulp gaat aanvragen is nog niet duidelijk. Premier Rajoy heeft, voor wat het waard is, een snelle hulpvraag uitgesloten. Geruchten zijn dat hij het verzoek wil uitstellen tot na de regionale verkiezingen op 21 oktober.

En dan is er nog de rol van Duitsland. Tot voor kort drong bondskanselier Merkel er in Madrid op aan zo snel mogelijk steun aan te vragen.

Nu laat minister van financiën Schauble weten dat Spanje geen hulp nodig heeft omdat het de juiste hervormingen op het programma heeft. Uiteindelijk zullen beleggers die inspanningen belonen en meer vertrouwen krijgen in herstel van Spanje.