VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeel Bam veert op ondanks aanhoudend drama op woningmarkt

In de Nederlandse bouwwereld is het al tijden huilen met de pet op. Des te opvallender dat de koers van het bouwbedrijf Bam met 16 procent steeg in een week. Zonder nieuwsaanleiding.

De Nederlandse bouwsector: een tranendal.

En Bam, de grootste bouwer van Nederland, onttrekt zich niet aan die malaise.

Na een zwakke start van het jaar kwam Bam in augustus met een nog negatiever halfjaarbericht naar buiten.

Door de aanhoudende malaise in de Nederlandse woningmarkt boekte Bam nog maar eens 247 miljoen euro af op de grondposities die nog voor 986 miljoen in de boeken stonden.

Verder werd de nog resterende geactiveerde goodwill van 150 miljoen euro op de in 2006 overgenomen projectontwikkelaar AM volledig afgeboekt. Door deze afboekingen rapporteerde Bam een halfjaarverlies van 251 miljoen euro.

Bodem
Volgens topman Nico de Vries van Bam moet er rekening worden gehouden met een verdere verslechtering van de markt tot ten minste medio 2014. Wel denkt de topman nu genoeg te hebben afgewaardeerd.

De koers van Bam heeft flink te lijden gehad onder de slechte resultaten. Het aandeel ging het jaar uit op 3,26 euro en bereikte op 14 juni een dieptepunt van 1,91 euro.

Analisten-effect
Inmiddels noteert de koers ruim boven de 2,70 euro. Dat is te danken aan een koersstijging van zestien procent in een week met weinig nieuws en dito handel.

De koerssprong heeft deels te maken met een adviesverhoging door de analisten van SNS. Volgens SNS is de koers van het aandeel te ver doorgezakt.

Een paar dagen eerder had tipgever Geert Schaaij het aandeel in het programma Businessclass ook al omhoog gepraat.

SNS geeft zes redenen om het aandeel Bam te kopen . Er is hoop dat het kabinet in worden progressie gaat maken met het op gang trekken van de Nederlandse woningmarkt.

Daarbij komt dat Bam weinig schulden heeft en ook actief is in interessante niches.

De analisten van SNS verwachten geen verdere afwaarderingen meer en zijn van mening dat het aandeel Bam wordt ondergewaardeerd in vergelijking tot andere buitenlandse bouwers. Bam betrekt ruim de helft van de omzet buiten Nederland.

Dividend onzeker
Voor dit jaar verwacht Bam op een nettoverlies uit te komen en daardoor is het onzeker of Bam dit jaar dividend zal uitkeren.

Over 2011 keerde Bam 16 cent per aandeel uit, ongeveer een derde van de nettowinst van 126 miljoen euro (0,49 euro per aandeel).

SNS gaat er vanuit dat Bam een uitzondering zal maken en rekent zelfs op een dividend van 17 cent per aandeel, wat een behoorlijk dividendrendement zou geven van circa 6,2 procent.

Het al dan niet uitkeren van dividend scheelt dus nogal een slok op een borrel.

Navraag bij Bam leert dat het bedrijf nadrukkelijk heeft aangegeven dit jaar wellicht een uitzondering te maken op het dividendbeleid en ondanks het waarschijnlijke nettoverlies mogelijk wel tot een uitkering over te gaan.

In februari of maart zal het bestuur en de raad van commissarissen met een voorstel naar de aandeelhouders te komen. Waarschijnlijk zal al eerder duidelijk worden of het aandeel Bam in 2012 een dividendval was of niet. 




Gerelateerde artikelen