VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 april 2012

ING Financials & Homebuilders Income Note

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst.

Deze keer: ING Financials & Homebuilders Income Note

Wat is het?
De ING Financials & Homebuilders Income Note werd geïntroduceerd in juni 2008 en loopt dus al een paar jaar. Dat is interessant omdat er al een goed beeld te krijgen is van wat een dergelijk product eigenlijk doet.

De looptijd is 7 jaar (tot 1 juni 2015) dus beleggers kunnen nu nog voor ruim drie jaar meedoen. Er is dagelijks handel mogelijk op Euronext Amsterdam (ISIN is XS0359897575), waar de koers momenteel rond de 70 procent van de nominale waarde ligt.

Dit gestructureerde product van ING is gekoppeld aan trackers op twee Amerikaanse aandelenindices:
één met financiële instellingen (NYSE fondscode XLF) en één met huizenbouwers (XHB). Zoals bekend twee sectoren die zwaar zijn getroffen door de kredietcrisis, iets wat in 2008 al bekend was en wat ING ook op haar foldermateriaal duidelijk aangaf.

Ieder jaar in juni kunnen beleggers een hoge coupon van 10,25 procent ontvangen. De coupons voor de eerste twee jaar waren gegarandeerd en zijn inmiddels uitbetaald. Voor de jaren 2011 tot en met 2015 wordt de coupon alleen uitbetaald als op de zogenoemde observatiedatum beide trackers op of boven de 65 procent van de beginstand staan.

Staat er één ‘onder water’, dan is er geen coupon. Op de einddatum zal de Note aflossen op 100 procent, maar ook hier weer alleen als de beide fondsen boven de 65 procent staan, anders krijgt men de volledige koersdaling van de slechtst presterende tracker in zijn mik.

Kansen, kosten en risico’s?
Deze Note is voor het uiteindelijke resultaat afhankelijk van de slechtste van twee van tevoren gekozen indices. Aan de grafiek is goed te zien dat een dergelijk product vooral de koers van het slechtst presterende fonds gaat volgen.

Van enige bescherming is volstrekt geen sprake. Toen de financiële sector in 2009 onderuit ging, volgde de Note volledig en stond zelfs even op een verlies van meer dan 70 procent.

In heel wat scenario’s zou de belegger beter af zijn geweest als hij zijn geld had verdeeld over de beide trackers en het INGproduct had gelaten voor wat het was. Dan was ook het opwaarts potentieel aanzienlijk hoger geweest.

Wat moeten we hiervan denken?
Het idee achter dit product was dat er een redelijk rendement te behalen viel als beide indices niet te veel zouden dalen maar ook niet te veel zouden stijgen. Achteraf is het misschien makkelijk oordelen, maar een beleggingsidee als dit is in het algemeen onverstandig.

Er werd voor een zeer lange periode opwaarts potentieel opgegeven terwijl het neerwaarts risico niet of nauwelijks was afgeschermd.

De hoge vaste coupon over de eerste twee jaar leek interessant, maar nu deze zijn uitgekeerd noteert de Note rond 70 procent van de beginwaarde. Als de beide indices boven de 65 procent van de start eindigen, zou over drie jaar 100 procent ontvangen kunnen worden.

In dat geval is dit product ineens veel interessanter. Zeker nu de tracker op de financiële waarden weer oploopt, zou het instapmoment goed kunnen zijn.

Er is opwaarts potentieel en de coupon zou weer kunnen worden uitgekeerd. De ING Financials & Homebuilders Income Note was een slecht product, maar het kan op de huidige lagere koers wel goed presteren bij een verder beursherstel.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}