VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Morgan Stanley Eurostoxx50 Memory Coupon Note

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. Deze keer: Morgan Stanley Eurostoxx50 Memory Coupon Note

Wat is het?
De Morgan Stanley Eurostoxx50 Memory Coupon Note werd in mei 2011 geïntroduceerd en had toen een looptijd van vijf jaar. De werking is sterk vergelijkbaar met de hierboven beschreven Note, maar bij deze is er slechts sprake van één onderliggende index, de Eurostoxx 50-index van Europese aandelen.

Ook hier wordt jaarlijks gekeken wat de stand van de index is ten opzichte van de startwaarde. Deze is vorig jaar vastgesteld op 2853,98 punten. Bij een stand boven de 61,7 procent hiervan, dus 1769,91, wordt er een coupon uitgekeerd van 8 procent.

Staat de Eurostoxx 50 lager, is er geen coupon. Er is hier geen gegarandeerde coupon in de eerste jaren, maar de coupon is wel cumulatief: als op één van de volgende jaarlijkse peildata de index weer boven de 61,7 procent staat worden de gemiste coupons alsnog uitgekeerd.

Op de einddatum krijgt men de inleg terug, tenzij de index onder de 61,7 procent staat, dan wordt het hele koersverlies van de Eurostoxx 50 van de inleg afgetrokken. De Note is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN XS0619645178).

Kansen, kosten en risico’s?
Het maximale rendement van 8 procent van deze Note is heel matig, zeker omdat het gemiste dividend-rendement van circa 4 procent op deze index relatief hoog is. Morgan Stanley is de uitgevende instelling en daarmee de debiteur.

De Notes werden in Nederland gedistribueerd via ABN Amro MeesPierson. Ten tijde van de uitgifte had de Amerikaanse bank een A-rating bij Standard & Poor’s. Deze is eind vorig jaar verlaagd naar A- met een negatieve outlook. Dat is dus niet om over naar huis te schrijven.

In de verder heldere en uitgebreide brochure wordt melding gemaakt van 0,4 procent kosten voor distributie. Dat is dus wat ABN Amro MeesPierson hieraan verdient. Wat aan de Amerikaanse strijkstok blijft hangen wordt niet vermeld.

Wat moeten we hiervan denken?
Een klein plusje verdient deze Note nog wel voor het cumu- latieve karakter van de coupons. Maar 8 procent blijft mager voor een Eurostoxx 50- product zonder echte kapitaalbescherming. De koers staat nu al ruim onder de beginstand, maar nog niet laag genoeg om instappen te overwegen.