VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 juli 2012

Kempen Index Garantie Note Vastgoed Mei 12-18

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst.

Deze keer: Kempen Index Garantie Note Vastgoed Mei 12-18

Wat is het en voor wie?
De Kempen Index Garantie Note Vastgoed Mei 12-18 werd ook in mei op de markt gebracht en loopt zes jaar. De uitbetaling is afhankelijk van de ontwikkeling van een brede Europese index van vastgoedaandelen, de FTSE EPRA/NAREIT Developed Europe Index.

De startwaarde van deze EPRA-index is de stand van 30 april 2012, toen deze op 1308,57 stond. Vastgoed is een sector die het momenteel moeilijk heeft. De aandelen staan al een tijdje onder druk door de aanhoudende crisis, maar ook meer structurele ontwikkelingen op het gebied van e-commerce (verkoop via internet) en het nieuwe werken verlagen de vraag naar win-kels en kantoren.

Dat drukt de prijzen vanzelfsprekend. Het is prettig dat deze Note een volledige hoofdsomgarantie heeft. De debiteur is F. van Lanschot Bankiers (S&P-rating A-).

Voor het vaststellen van de einduitkering wordt gekeken naar de stand van de index over zes jaar, maar dan wel het gemiddelde van de laatste twaalf maanden, de zogenaamde asian tail.

De belegger krijgt geen rente of coupon, maar als de EPRA-index stijgt wel een hogere einduitkering. Daarbij is de participatiegraad vastgesteld op 125 procent. Dat betekent dat als de EPRA-index met bijvoorbeeld 30 procent stijgt, dit garantieproduct niet 130 procent van de inleg uitbetaalt, maar 137,5 procent.

Dat lijkt fantastisch, maar aangezien het dividendrendement op vastgoedaandelen gemiddeld bijna 5 procent is, is het toch niet waarschijnlijk dat deze Note een directe belegging in de index zal bijhouden.

Kansen, kosten en risico’s?
Een belangrijk nadeel is dat het hoge dividendrendement wordt gemist, en de participatie met 125 procent maakt dat maar ten dele goed. De index moet ieder jaar een forse stijging laten zien om het gemiste dividend goed te maken.

Daar staat tegenover dat het neerwaarts risico is afgedekt. Beleggers krijgen hun inleg aan het eind van de rit terug. De kosten zijn volgens de folder één procent bij emissie, dus een half procent per jaar. In totaal is dat vier procent.

De Vastgoed Note is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN XS0773986350) en koerst op dit moment nog in de buurt van de nominale waarde van 1000 euro.

Wat moeten we hiervan denken?
De Kempen Index Garantie Note Vastgoed Mei 12-18 is mogelijk een uitkomst voor beleggers die optimistisch zijn over de Europese vastgoedmarkt, maar wel verzekerd willen blijven tegen forse koersdalingen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}