VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 augustus 2012

ABN Amro Euro Stoxx 50 memory coupon note

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst.

Deze keer: ABN Amro Euro Stoxx 50 memory coupon note

Wat is het en voor wie?
Europa heeft het moeilijk, maar de aandelen in het eurogebied zijn goedkoop. De gedachte achter deze note is dan ook dat problemen in eurolanden koopkansen biedt.

De ABN AMRO Euro Stoxx 50 memory coupon note juli 2017 is een belegging voor vijf jaar die kans biedt op een relatief hoge coupon (6 procent), zolang de stand van de Euro Stoxx 50 Index op de peildata op of boven 50 procent van de beginstand staat.

Deze beginstand is het slotniveau van vrijdag de 13e juli 2012: 2259,09 punten. Ieder jaar wordt op of rond 13 juli bekeken of de index boven deze 1124,55 staat (de helft van de beginstand) staat. Als dat niet het geval is, wordt geen coupon uitgekeerd.

Is dat op een latere peildatum wel het geval, dan krijgt men de eerder gemiste coupon alsnog. Dat is het ‘memory’ effect. Op de einddatum in 2017 wordt dat voor het laatst gedaan.

Als de index hoger dan 1124,55 noteert, ontvangen beleggers hun inleg terug, indien de Stoxx 50 eronder staat, deelt men volledig mee in het koersverlies.

De note keert dus een voorwaardelijke rente van zes procent uit, terwijl de onderliggende index op dit moment een dividendrendement dividendrendement heeft van ongeveer vier procent.

Kansen, kosten en risico’s?
Het missen van de coupon van 6 procent is hier niet het grootste risico. Het grootste risico van deze note is dat de eindstand (na vijf jaar) lager is dan de helft van de startwaarde: dan heeft de belegger een flinke strop. De memory coupon notes zijn dus allesbehalve garantieproducten.

Als de beurs fors zakt, doen beleggers wel degelijk mee. Over de prijzen van de onderliggende opties is niets te zeggen omdat daarvoor een openbare markt ontbreekt. De brochure maakt melding van 2,5 procent totale kosten. Dat is 0,5 procent per jaar, iets minder dan de voorgaande memory- note.

Wat moeten we hiervan denken?
De ABN AMRO Euro Stoxx 50 memory coupon note juli 2017 zal het alleen beter doen dan de index als deze maximaal met de helft daalt of een fractie per jaar stijgt. De note is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0009981018) en koerst op dit moment nog in de buurt van de nominale waarde van duizend euro.

Bij een forse daling doet de note het al snel slechter vanwege het gemiste dividend. Het belangrijkste bezwaar tegen dit soort notes blijft dat beleggers bij een stijging niet meedoen, terwijl ze wel een stevig risico lopen. Niet doen dus.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}