VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING Liric Noorwegen December 2017

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst.

Deze keer: ING Liric Noorwegen December 2017

Een half jaar geleden bracht ING een liric op de markt die een bewuste blootstelling had aan een van de munten in de hiervoor besproken Valuta Obligatie: de Noorse kroon.

Dat is een interessante munteenheid. Noorwegen is als olie-exporteur zeer gevoelig voor de oliemarkt. Als de olieprijs de komende jaren daalt, kan de Noorse kroon onderuit gaan ten opzichte van de euro en de dollar. Maar de kroon kan natuurlijk ook aansterken.

Wat is het en voor wie?
De ING liric Noorwegen december 2017 is een garantieproduct met een looptijd van zes jaar en de Noorse aandelenindex OBX als onderliggende waarde. Olieproducent Statoil is met ruim een kwart van het gewicht de grote jongen in deze index. Andere enigszins bekende namen zijn telecombedrijf Telenor en Royal Caribbean Cruises.

Van de 25 aandelen in de OBX hebben er maar liefst twaalf iets met olie of gas. Het aandelenrisico is beperkt door de garantie, maar de blootstelling aan één sector is natuurlijk wel groot.

Ook is het valutarisico nadrukkelijk niet afgedekt: aan het eind van de rit wordt ten minste 100 procent van de inleg uitgekeerd, maar wel in Noorse kronen.

Er kan meer worden uitgekeerd als de OBX-index hoger staat dan de startwaarde. Daarbij wordt de eindwaarde wel berekend door in het laatste jaar het gemiddelde te nemen van de maandelijkse slotstanden, de zogenoemde asian tail.

Als het resultaat positief is, krijgen beleggers 105 procent van deze koersstijging bij de garantiewaarde van 100 procent opgeteld. Tussentijds wordt er geen dividend of rente uitgekeerd. De liric loopt al een half jaar maar is nog dagelijks te koop op Euronext Amsterdam (ISIN XS0715823612).

Kansen, kosten en risico’s?
Het debiteurenrisico van dit product is te overzien, ING is een Nederlandse systeembank met een A+ rating bij S&P. De liric staat op dit moment iets boven de uitgiftekoers, rond 1085 kroon. De garantiewaarde is 100 procent van de nominale waarde van duizend kronen per liric.

De garantie is dus niet de in euro’s, een valutarisico is er wel. Tussentijds kan de koers natuurlijk ook zakken, als de Noorse beurs daalt of de rente stijgt.

De kosten komen volgens de brochure neer op 33 kronen per liric van duizend, dus dat is 3,3 procent of ruim een half procent per jaar.

Wat moeten we hiervan denken?
De participatie van 105 procent in de koerswinst is mooi, maar de belegger mist wel het stevige dividend van de olierijke OBXindex, momenteel bijna 5 procent.

Daarnaast zorgt de asian tail van twaalf maanden ervoor dat de effectieve blootstelling aan de onderliggende waarde met een half jaar wordt teruggebracht. Daar staat natuurlijk de bescherming tegenover, beleggers krijgen altijd duizend kroon terug in 2017.

Daardoor heeft deze liric wel wat meer risico dan andere lirics, maar is het toch een aardig instrument voor wie de euro niet vertrouwt en bovendien denkt dat de oliesector of de Noorse kroon stijgingskansen biedt.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}