VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING Dutch Lookback Note

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst.

Deze keer: ING Dutch Lookback Note

Wat is het en voor wie?
De ING Dutch Lookback Note is een gestructureerd beleggingsproduct dat terugkijkt in de tijd om te kijken op welk moment de belegger in het afgelopen halfjaar het beste had kunnen instappen, de laagste stand van de AEX in die periode dus.

Die stand is het uitrie gangspunt om winst en verlies op de note te berekenen. Het product is daarmee bedoeld voor beleggers die denken dat de beurzen eerst nog een flinke duikeling zullen maken voordat stijgende koersen in zicht zijn.

De Lookback Note werd op 5 maart van dit jaar door ING uitgegeven, toen stond de AEX op 325 punten. Het product was in het begin alleen te koop voor klanten van ABN Amro MeesPierson. De note is nu echter voor iedereen verkrijgbaar: er is dagelijks handel mogelijk op Euronext Amsterdam (ISIN XS0739730744).

De observatieperiode is op 10 september beëindigd. De laagste slotkoers in deze periode was 283,07 punten, op 4 juni. En nu staan we weer boven de 325 die er bij uitgifte stond: op het moment van schrijven zelfs 335.

Er is dus precies gebeurd waarvoor dit product bedoeld was: eerst een dip, van in dit geval zo’n 13 procent, en vervolgens weer omhoog. Achteraf was dit een product geweest om te kopen.

Aan de koers is dat niet af te lezen: die staat maar op een kleine winst, slechts 103 procent.

Kansen, kosten en risico’s?
De looptijd bedraagt nog drie en een half jaar en de uitbetaling op einddatum is gekoppeld aan de AEX-index. Beleggers krijgen de procentuele stijging (of daling) vanaf 283,07 punten. Bij een stand van bijvoorbeeld 240 punten is de uitbetaling 84,78 procent. Bij 335 punten wordt het 118,35 procent.

Het eerste halfjaar was er dus nog onzekerheid over de koers die als uitgangspunt werd genomen. Maar nu het instapniveau bekend is, blijft van dit garantieproduct weinig meer over dan een soort indexfonds. De belegger levert met dit product het dividendrendement in van zo’n 3 procent per jaar.

Dat betekent ruim 10 procent over de rest van de looptijd. Door de start op 283 heeft men echter circa 18 procent voorsprong, maar mist 10 procent. Kopen op 103 procent lijkt dan nog niet zo verkeerd. De uitgifteprijs, die was misschien aan de hoge kant.

Wat moeten we hiervan denken?
Op de huidige koers van circa 103 procent is de ING Dutch Lookback Note een belegging die het zelfs beter kan doen dan een directe belegging in de AEXindex.

En het is niet eenvoudig een stijgende AEX te verslaan met een belegging in een note. Maar er is ook iets meer risico: het aandelenrisico wordt hier gecombineerd met het debiteurenrisico op ING.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}