VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 september 2012

RBS 100% Garantie Note AEX 2014

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. Deze keer: RBS 100% Garantie Note AEX 2014

Wat is het en voor wie?
De RBS 100% Garantie Note AEX 2014 begon als ABN Amro-product. In november 2008, toen het op de markt kwam, was de ontmanteling van ABN Amro door het consortium van Fortis, Santander en RBS nog in volle gang.

RBS kreeg de afdeling waar de gestructureerde producten werden gemaakt. Toch loopt deze note nog ruim twee jaar, tot 14 november 2014. Op die datum hebben de bezitters ervan een hoofdsomgarantie van 100 procent en recht op een koerswinst die afhankelijk is van de prestatie van de AEX.

Interessant is dat deze Garantie Note aan de vooravond staat van de ‘asian tail’-periode. Dat is de periode van, in dit geval, de laatste twee jaar van de looptijd waarin maandelijks de indexstand wordt vastgesteld om hieruit een gemiddelde te berekenen waarop de einduitkering wordt gebaseerd.

Het gaat hier om 25 metingen, te beginnen op 3 november 2012 en voor het laatst op 3 november 2014. Op 14 november 2014 loopt de RBS 100% Garantie Note AEX 2014 af en ontvangen beleggers het rendement van het asian tail-gemiddelde ten opzichte van de startwaarde van de AEX: 273,01 punten. De note is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0006484461).

Kansen, kosten en risico’s?
Deze Garantie Notes hebben een nominale waarde van duizend euro. Bij de actuele koers van 119 procent (augustus 2012) hebben beleggers vanaf het begin een aardig rendement gezien van bijna 18 procent ten opzichte van de uitgiftekoers, die 101 procent was.

Een belegging in de AEX deed het in dezelfde periode aanzienlijk beter: een koerswinst van 23 procent en een dividend van zo’n 3 procent per jaar.

Deze note keert tussentijds geen coupon of dividend uit. Daar staat uiteraard tegenover dat beleggers in de note een garantie hebben en dus vermoedelijk beter hebben geslapen. Risico en rendement gaan ook hier hand in hand.

Met de kosten is nog iets opmerkelijks aan de hand. Volgens de originele brochure van ABN Amro uit 2008 waren de in de uitgiftekoers verwerkte kosten 0,25 procent per jaar.

In de actuele RBS brochure over de 100% Garantie Notes wordt gesproken van een kostenniveau van 0,5 procent per jaar. Het lijkt erop dat RBS de kosten gewoon verdubbeld heeft.

Wat moeten we hiervan denken?
De risico/rendementverhouding van de RBS 100% Garantie Note AEX 2014 is nu (nog) minder gunstig dan ten tijde van de uitgifte.

De blootstelling aan het opwaarts potentieel wordt vanaf november elke maand 4 procent minder. En doordat de koers ruim boven de nominale waarde ligt, is er een neerwaarts risico. Dan zijn er interessantere mogelijkheden. Laat maar dus.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}