VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 september 2012

Rabobank AEX Note mei 2016

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst.

Deze keer: Rabobank AEX Note mei 2016

Wat is het en voor wie?
In mei 2009 kwam de Rabobank met de AEX Note mei 2016 (ISIN XS0424436979). Deze note werd uitgegeven bij een AEX van 260,14 punten op 22 mei 2009. De looptijd was toen zeven jaar en ook hier is er een garantie van 100 procent van de nominale waarde.

Deze note heeft geen asian tail en dat is een voordeel. Wel is er de beperking dat de koers maar tot maximaal 200 procent van de nominale waarde kan stijgen.

De uitgiftekoers was 101 procent, op dit moment koerst het product van de Rabobank op 123 procent.

Deze note was ten tijde van de uitgifte na te bouwen door een indexmandje te kopen met een at-the-money putoptie op de AEX, dus met uitoefenprijs 260 en een geschreven calloptie op het dubbele, dus 520 punten, een zogenaamde ‘collar’ constructie.

Met een looptijd van zeven jaar zijn deze opties voor de particuliere belegger niet voorhanden. Inmiddels zijn er wel opties met een looptijd tot 2016, maar alleen aflopend in december en met andere uitoefenprijzen.

Vanaf de start zou een optieconstructie als die van dit product minimaal met de helft van de koersstijging van de AEX mee moeten doen. Dat is gelukt. De Rabo AEX Note mei 2016 staat nu op 123 euro, 22 procent hoger dan de uitgifteprijs van 101 euro.

De AEX steeg in dezelfde periode met circa 30 procent en keerde een procentje of 10 aan dividend uit.

Deze note bleef dus als belegging sterk achter. Dat heeft te maken met kosten en optieprijzen, maar is ook de prijs die beleggers betalen voor de goede nachtrust die ‘garantie’ heet. En zeker bij de solide Rabobank is een garantie goudgerand.

Kansen, kosten en risico’s?
Deze nog vier jaar doorlopende note geeft dus een hoofdsomgarantie en is gekoppeld aan de prestatie van de AEX. Wie nu koopt op 123 heeft dus een neerwaarts risico van een kleine 20 procent. De slotstand van de AEX op 23 mei 2016 wordt vergeleken met de startwaarde van de index (260,14 punten op 22 mei 2009).

Als er sprake is van een positief resultaat wordt het procentuele verschil bij de garantiewaarde van 100 procent opgeteld en uitgekeerd.

Bij een stand van de AEX rond 335 punten zoals nu is de maximumaflossing van 200 procent die bij 520,28 punten of meer aan de orde is voorlopig nog niet in beeld.

Dat betekent dat als de rally waar de AEX nu in lijkt te zitten nog even aanhoudt, dit product daaraan beter zal meedoen dan een product met een asian tail, zoals de RBS note hierboven. Gaat de AEX snel richting 450-500 punten, dan zal de geschreven calloptie op 520 echter pijn gaan doen en wordt winst nemen verstandig.

De kosten kwamen volgens de brochure uit 2009 neer op 3,05 procent: 2 procent eenmalig en 0,15 procent per jaar. Per jaar zou dat neerkomen op iets meer dan een half procent.

Wat moeten we hiervan denken?
Voor beleggers die in de AEX willen beleggen en behoefte hebben aan een vangnet op een procentje of 20 onder het huidige niveau is de Rabo AEX Note mei 2016 een aardige mogelijkheid.

Als de AEX richting 450 doorloopt, is het uitstappen geblazen. Dan gaat de note namelijk minder meedoen en neemt het neerwaarts risico toe.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}