VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 oktober 2012

Barclays Double Up Certificaat op Aegon

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. 

Deze keer: Barclays Double Up Certificaat op Aegon

Wat is het en voor wie?
Het Double Up Certificaat op Aegon is op de markt gebracht door ABN Amro Meespierson, maar wordt uitgegeven door het Britse Barclays. Het idee is een belegging te creëren die het in een bepaald scenario beter doet dan het aandeel Aegon.

Het certificaat is op 3 september 2012 uitgegeven voor 4,10 euro, op dat moment gelijk aan de koers van het aandeel Aegon. Aan het eind van de looptijd (één jaar) wordt de koerswinst boven 4,10 euro verdubbeld.

Die verdubbeling geldt tot 19,5 procent, waardoor het rendement dus maximaal 39 procent kan zijn. Dus als Aegon met bijvoorbeeld 12 procent stijgt, is het rendement voor de belegger 24 procent.

Als het aandeel Aegon na één jaar lager staat dan 4,10 euro wordt het certificaat omgezet in een gewoon aandeel en verliest een belegger geld. Het certificaat keert geen dividend uit, de inleg is niet gegarandeerd. Er kan dagelijks in de stukken worden gehandeld op Euronext (ISIN: XS0784126236).

Barclays onderhoudt de handel, maar heeft zich niet vastgelegd op een maximale bied-laatspread.

Kansen, kosten en risico’s?
De mogelijke rendementsverdubbeling is natuurlijk leuk, maar daar staan een paar nadelen tegenover. Aegon keert tegenwoordig bijna 5 procent dividend uit en dat wordt gemist. Daarnaast is de koerswinst gemaximeerd op 39 procent.

Er zijn kosten gemaakt om dit product te creëren en die komen op circa 1 procent, per jaar dus. En zolang het Certificaat nog niet is omgezet in aandelen Aegon loopt de belegger kredietrisico op Barclays (A+ bij S&P).

De voordelen van dit product zijn ook duidelijk: het certificaat doet het waarschijnlijk beter dan Aegon als het aandeel Aegon het komende jaar tussen 5 en 35 procent stijgt. En vooral in het midden van die range is de outperformance groot. Het ligt dus helemaal aan de visie van de belegger. Wie een stijging rond de 20 procent voorziet, moet deze Double Up hebben.

Wat moeten we hiervan denken?
Het Double Up Certificaat is een beetje te vergelijken met een aandeel met een geschreven calloptie: je ontvangt extra rendement, maar legt een plafond op wat je maximaal kunt verdienen.

Vanwege de beperkte looptijd van één jaar is dat in dit geval niet verkeerd. Voor een calloptie Aegon tot september 2013 met uitoefenprijs 4,80 euro ontvangt men momenteel circa 0,25 euro. Dat is ongeveer 6 procent van de huidige koers van 4,10 euro.

Met een Double Up Certificaat wordt de koerswinst tot 19,5 procent mogelijk verdubbeld tot 39 procent. Voor wie verwacht dat Aegon het komende jaar ergens tussen 5 en 35 procent zal stijgen, is dit product prima geschikt. Wie denkt dat Aegon minder zal stijgen of licht zal dalen, kan beter calls op de aandelen schrijven en dividend vangen.

Wie denkt dat Aegon veel sterker zal stijgen, moet gewoon de aandelen kopen. Maar wie helemaal niet in het aandeel Aegon gelooft, moet natuurlijk ergens anders in beleggen.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}