VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML doet grootste overname ooit om vaart te maken met nieuwe technologie

In de chipindustrie draait het om een beperkt aantal spelers, die onderling sterke banden hebben. Afgelopen tijd zijn die banden verder aangehaald.

Zo hebben chipfabrikanten Intel, Samsung en TSMC zich voor miljarden ingekocht bij ASML, dat de machines in elkaar zet om chips te produceren.

Nu is het de beurt aan ASML zelf om te investeren in één van zijn toeleveranciers.

ASML heeft zijn klanten beloofd begin 2014 chipmachines te leveren die werken met extreem ultraviolet licht (EUV).

Het ontwikkelproces heeft wat vertraging opgelopen en de oorzaak zit volgens ASML bij Cymer, een Amerikaans bedrijf dat verantwoordelijk is voor een essentieel onderdeel in de nieuwste generatie chipmachines, de lichtbron.

Om het ontwikkelproces van deze nieuwe productietechnologie op stoom te houden, neemt nu Cymer over.

Het is meteen de grootste overname uit de geschiedenis van ASML, dat 1,95 miljard op tafel legt voor het Californische bedrijf.

De deal wordt deels in cash en deels in aandelen gefinancierd. De cash komt uit het partnerprogramma dat het bedrijf deze zomer heeft afgerond met Intel, Samsung en TSMC, die aandelenbelangen hebben genomen in ASML en investeren in R&D van het bedrijf.

Verwatering
Het aandelendeel van de deal komt neer op circa 9 procent van het uitstaande aandelenkapitaal van ASML.

op de website dat dit in eerste instantie een verwatering van de winst per aandeel zal betekenen. Het eerste jaar na afronding zal deze 5 procent lager uitkomen.

Maar Wennink verwacht dat synergievoordelen hierna de winst per aandeel juist 5 procent hoger zullen laten uitkomen.
 

Minder soepel
Naast alle opwinding over het partnerprogramma en deze overname, draait ASML ondertussen op operationeel niveau minder soepel dan pakweg een jaar geleden. De omzet daalde in het derde kwartaal ten opzichte van vorig jaar met ruim 15 procent tot 1,229 miljard euro. De winst zakte bijna 23 procent tot 275 miljoen euro.
 
De moeilijke economische omstandigheden zijn hieraan debet. Volgens Wennink hebben klanten die geheugenchips maken het zwaar. De vraag naar zogenaamde logische chips, de chips die het rekenwerk doen, blijft wel op peil.

Wennink illustreerde dit met de ontwikkeling in de vraag naar mobiele apparaten, zoals tablets en smartphones.

“De prijsverschillen tussen tablets worden bepaald door de geheugencapaciteit. Consumenten willen nog steeds een tablet, maar ze kiezen de goedkopere variant.

Dat gaat ten kosten van de makers van geheugenchips.” Het bedrijf gaf nog geen verwachting voor 2013.




Gerelateerde artikelen