VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 oktober 2012

Markt beloont Sligro voor uitblijven nieuwe tegenvallers

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Een goed derde kwartaal voor Sligro en dus blijft de winstverwachting van 65 miljoen euro staan. Drie maanden geleden schrok de markt daarvan. Nu is het een meevaller.

Dat was even schrikken toen het altijd zo degelijke Sligro uit Veghel medio juli met een stevig lagere winstverwachting naar buiten kwam.

De beurskoers maakte daarop een duikeling van bijna 10 procent tot 19 euro.

Door terughoudende consumentenbestedingen en felle prijsconcurrentie kwam Sligro verder dan een halfjaarwinst van 26 miljoen euro, tegen nog 34 miljoen euro het jaar ervoor.

Ook het resultaat in de tweede jaarhelft zou lager uitkomen, al minder dramatisch.

Prognose gehandhaafd
Met angst en beven zullen beleggers hebben uitgekeken naar het derdekwartaalbericht en dan vooral of het bedrijf nog gelooft in de eigen winstprognose.

Hoewel Sligro bij dit soort tussentijdse verslagen niet uitblinkt in transparantie, valt wel op te maken dat de zaken niet erger zijn geworden.

Qua omzet is er zelfs sprake van een behoorlijke verbetering ten opzichte van de eerste jaarhelft en dat geldt zowel voor de supermarkten als voor de groothandel.

Bij de supermarkten (Foodretail) steeg de omzet in het derde kwartaal autonoom met 5,3 procent, tegen slechts 2,3 procent over de eerste jaarhelft.

De groothandelstak (Foodservice) genereerde in het derde kwartaal 2,7 procent meer omzet, tegen 1,8 procent over de eerste zes maanden.

Hoewel Sligro geen winstcijfers verstrekt, laat het weten dat de prestaties in het afgelopen kwartaal veel vertrouwen geeft om de winstprognose van 65 miljoen euro te realiseren. Dat wilden beleggers horen, omdat het vierde kwartaal met alle feestdagen traditioneel nogal veel gewicht in de schaal legt. De koers ging met 1,6 procent omhoog tot 19,50 euro.

Felle prijsconcurrentie

Echt opbeurend is Sligro echter niet. Het laat weten dat de vooruitzichten voor bedrijven die afhankelijk zijn van de binnenlandse consumentenbestedingen ongunstig blijven.

Hierdoor blijft er sprake van omzetdruk en felle prijsconcurrentie. Sligro put moed uit het feit dat het in beide takken van sport ruim boven de markt groeit. Dat is inderdaad een goede prestatie.

Strategieverhaal ontbreekt
Waar beleggers bij Sligro ook op zitten te wachten en wat helaas wel ontbreekt is een helder verhaal over de toekomst van het bedrijf.

Vooral de prestaties van de supermarkten vielen bij de halfjaarcijfers zwaar tegen en Sligro wist hier nog maar ternauwernood het hoofd boven water te houden.
 

Het is de vraag of Sligro niet veel te klein is om de concurrentie met spelers als Ahold, Jumbo en de Duitse discounters Aldi en Lidl succesvol aan te kunnen.

Van verkoop van de supermarkttak wil het familiebedrijf niets weten, te meer omdat de backoffice van foodretail en foodservice volledig geïntegreerd zouden zijn.

Rest een grote overname, waar het op zich wel de financiële middelen voor heeft. Haast is geboden of laten de Slippens zich zelf eens volledig opslokken?

LEES MEER:

19 juli 2012

26 januari 2011

4 januari 2012

20 oktober 2011

21 juli 2011

8 juli 2011

 1 april 2011

 27 januari 2011

5 januari 2011Gerelateerde artikelen

Sligro sleept een paar extra’s binnen met de verkoop van Emté
Familiebedrijven doen het beter
Familiebedrijven doen het beter
04-10-2017

Volgens analisten van de Belgische bank KBC kan het verstandig zijn een fli…

Lees verder

beurs aandelen
Sligro blijft voor overnames buiten de landsgrenzen kijken
22-03-2014

Bijna had Sligro een grote slag geslagen in Denemarken. Scandinavië e…

Lees verder

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}