VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

19 oktober 2012

Tussentijdse update Unit4 schept vertrouwen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Softwareproducent Unit4 lijkt weinig last te hebben van de crisis. Het bedrijf groeit fors, vooral op eigen kracht.

Waar concurrent Exact duidelijk last heeft van terughoudende klanten zit Unit4 uit Sliedrecht vol leven.

Unit4 zit voornamelijk in de ERP-markt, software waar bedrijven hun processen mee kunnen optimaliseren.

In the cloud
Ook met de trend ‘cloud computing’, softwaregebruik via het internet, blaast Unit4 een aardig partijtje mee in deze wereld, waar grote namen als het Amerikaanse Oracle en het Duitse SAP de dienst uitmaken.

De cloud computing bij Unit4 betreft niet alleen de boekhoudoplossing van de joint venture FinancialForce,com, maar bestrijkt inmiddels vrijwel het gehele productenpalet, waaronder ook software van het overgenomen Britse Coda en Agresso Business World producten.

Ook de mogelijkheid voor klanten een software-abonnement af te sluiten tegen een periodieke betaling zet flink door, zeker in crisistijd. 

Omzetgroei sterk

Dat Unit4 ondanks de verschuiving naar meer periodieke inkomsten in het derde kwartaal nog tot zo’n goede omzetgroei van 11 procent komt is opmerkelijk. Ook opmerkelijk is dat de verkoop van abonnementen niet ten koste gaat van de traditionele licentieverkopen, die in het derde kwartaal met liefst 25 procent stegen. Vooral in het Verenigd Koninkrijk ging het hard met 70 procent groei.

Bedrijfsresultaat stijgt

Ondanks extra investeringen in FinancialForce.com is het bedrijfsresultaat (ebitda) in het derde kwartaal met 6 procent gestegen tot 20,5 miljoen euro, wat gelijk staat aan een ebitda-marge van 18,5 procent.

Worden de investeringen in het online-boekhoudprogramma niet meegenomen, dan is er sprake van een ebitda-groei van meer dan 10 procent.

Verder meldt de softwarefabrikant dat het onderzoek naar fraude bij de Poolse dochter bijna is afgerond en dat de kosten die hiermee gepaard gaan circa 1 miljoen euro bedragen en dat het daar wel ongeveer bij blijft.

Vooruitzichten
Unit4 verwacht dat de wijziging van het business model van software aankopen ineens richting abonnementen en periodieke cloud computing verder zal toenemen.

Het bedrijf benadrukt dat dit van invloed kan zijn op de in het vooruitzicht gestelde enkelcijferige groei van omzet (2011: 454,7 miljoen euro) en ebitda (2011: 87,9 miljoen euro), temeer omdat het  vierde kwartaal altijd het grootste gewicht in de schaal legt.

Na negen maanden bedraagt de omzet 341,5 miljoen euro, tegen circa 322 miljoen euro vorig jaar. De ebitda-teller staat dit jaar op 57,5 miljoen euro, tegen 55,3 miljoen euro een jaar terug.

Analisten zijn daar echter allerminst ongerust over. Verdere verschuiving richting cloud computing en abonnementen gaat dan wellicht kortstondig ten koste van de omzet en bedrijfsresultaat, uiteindelijk tikt deze verkoopvorm harder door in de winstgevendheid en geeft het meer stabiliteit.

Terugkerende omzet als onderhoudswerk aan de geïnstalleerde pakketten en periodieke betalingen maken al ruim de helft van de Unit4 omzet uit.

LEES OOK:

19 augustus 2011

15 oktober 2010

26 augustus 2010

20 april 2010

 23 februari 2010


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}