VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips wint fors op meevallende cijfers

Na een prima tweede kwartaal was bij Philips ook het derde kwartaal duidelijk beter dan verwacht. Philips draaide vooral goed in opkomende markten in Azië en het Midden Oosten. De problemen zitten vooral bij de consumentenproducten.

Voor het hele bedrijf kwam de omzet in het derde kwartaal ondanks economische tegenwind vijf procent hoger uit dan een jaar eerder: 6,13 miljard euro. De nettowinst verdubbelde ruimschoots naar 170 miljoen euro.
 

De divisies Healthcare (Gezondheid) en Lighting (Verlichting) deden het vooral goed in Azië en het Midden-Oosten. Landen in het Midden Oosten investeren momenteel zeer veel geld in projecten voor infrastructuur en gezondheidszorg.

Eerder deze maand kon Philips al successen melden in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. In China is de omzetgroei nog altijd boven de 10 procent, ondanks het terugschroeven van stimuleringsprogramma’s van de overheid. 

Consumenten
Zorgenkind blijft de divisie Consumer Lifestyle (Consumentenproducten). Een wisselend beeld hier: verzorgingsproducten zoals scheerapparaten en elektrische tandenborstels gaan redelijk goed. De problemen zitten echter bij de entertainment producten: dvd en blue-ray spelers verkopen maar matig.

Audioapparatuur zoals dockingstations en koptelefoons doen het ondanks de economische crisis nog wel goed. Philips werkt er hard aan om het productpalet in deze divisie verder aan te scherpen. Dit resulteerde al in het afstoten van de televisietak.

Topman Frans van Houten liet al eerder merken dat hij Philips te veel een moloch vindt. Hij doet er alles om Philips ‘leaner and meaner’ te maken. Eerder deze maand werd bekend dat er bij de divisie Healthcare in Brabant 150 vaste en 120 tijdelijke banen verdwijnen. 
 
In totaal verdwijnen er onder het Accelerate!-programma wereldwijd zo’n 9.000 banen bij Philips. Hiermee wordt op jaarbasis 1,1 miljard euro bespaard. In het vierde kwartaal denkt Philips voor 300 miljoen euro aan kostenbesparingen te realiseren.

Marges
De winstmarge kwam in het derde kwartaal uit op 9,2 procent. Daarmee nadert Philips de doelstelling van 10 tot 12 procent die voor  2013 wordt beoogd. Topman Van Houten zei dat zijn bedrijf goed op weg is om de doelstellingen voor 2013 te gaan halen.

Hij zei echter ook dat Philips sterke economische tegenwind zal blijven voelen, met name in Europa en Noord-Amerika, waardoor de toekomstige groei wordt aangetast. Het is te hopen dat de groei in Azië en het midden Oosten de stagnatie in het westen voorlopig kan blijven compenseren.

In de persconferentie na de cijferpresentatie leek Van Houten wat voorzichtiger met zijn toekomstgerichte uitspraken dan een kwartaal eerder.
 
Beleggers zagen blijkbaar vooral de meevallers. Het aandeel Philips reageerde met een koerssprong van bijna 5 procent en nadert nu weer het niveau van 20 euro, een koers die beleggers sinds mei 2011 niet meer hebben gezien.




Gerelateerde artikelen