VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beheerders gezocht voor een halve ton

Vermogensbeheer is al lang niet meer voorbehouden aan miljonairs. Financieel adviseurs doen de deur ook al open voor wie een bedrag van 50.000 euro wil laten beheren. Wij onderzochten een vijftal vermogensbeheerders die ook open-staan voor relatief alle inzet. Alle vijf hebben hun sterke en minder sterke punten.

Vermogensbeheer, dat is een ander die uw geld voor u laat werken. Het kapitaal wordt gespreid over verschillende beleggingscategorieën en -producten, op een zodanige manier dat er aansluiting is bij het profiel van de klant.

En mocht de beheerder de economische omstandigheden ineens anders inschatten dan zal hij tot actie overgaan en de portefeuille veranderen.

Er zijn in Nederland honderden vermogensbeheerders. Het gros heeft zijn eigen beleggingsstrategie, presenteert andere kosten en hanteert een andere minimuminleg.

De vijf beheerders die wij hier bespreken, hebben gemeen dat zij vanaf relatief kleine bedragen hun diensten aanbieden, met 25.000 euro bent u bij alle vijf welkom.

Daarnaast bieden zij scherpe tarieven, hoewel vermogensbeheer bij (zeer) grote bedragen procentueel ook minder kan kosten.

Wij benaderden vijf beheerders die niet bekendstaan als extreem duur. Om een beeld van het kostenniveau te krijgen, vroegen wij hen onder meer wat het totale kostenniveau zou zijn per jaar bij een neutrale portefeuille van 50.000 euro waarin tien transacties plaatsvinden van 5000 euro.

Alle vijf hebben sterke en minder sterke kanten. Alles overziend één beheerder tot de beste uitroepen, is moeilijk. Daarvoor is vermogensbeheer (als het goed is) te persoonlijk.

Vermogensbeheerders op een rij:
   
  

Vijf tips bij de keuze voor een vermogensbeheerder:
1 . Hecht niet te veel waarde aan resultaten uit het verleden
2. Zoek naar een beleggingsbeleid dat bij u past
3. Maak een inschatting van de totale kosten per jaar en stel de vraag: is het dat waard?
4. Hoeveel contact wilt u: intensief of juist niet
5. Beleg niet het hele vermogen bij een beheerder die niet alle beleggingscategorieën meeneemt

Kosten en kosten
De kostenopbouw is bij iedere beheerder anders. Er zijn globaal vijf verschillende soorten vergoedingen die in rekening kunnen worden gebracht:

Kosten van de beheerder:
• vaste beheervergoeding: vaak tussen 1 en 2 procent van het vermogen in beheer per jaar;
• prestatievergoeding: vaak tussen 5 en 25 procent van het behaalde resultaat.

Kosten van de beleggingsproducten en van de bank waar de effecten worden aangehouden:
• transactiekosten voor aan- en verkopen;
• kosten van beleggingsfondsen of gestructureerde producten waarin wordt belegd;
• bewaarloon of vaste administratievergoeding van de bank waar de effecten worden aangehouden.

In het ergste geval lopen de kosten op tot 4 procent van de portefeuillewaarde per jaar, of zelfs meer. Daar kunnen maar weinig vermogensbeheerders langdurig tegenop beleggen zonder heel sterk achter te blijven bij de markt.

Belang van lage kosten
Een procentje meer of minder kosten scheelt in vermogensbeheer letterlijk een vermogen. Dat komt door het effect van ‘rente op rente’, ofwel samengestelde interest.

Als de kosten van een vermogensbeheerder ieder jaar 1 procent hoger zijn dan nodig scheelt dat op de lange duur enorm. Wie een bedrag van 50.000 euro 30 jaar bij een vermogenbeheerder stalt en 7 procent rendement maakt, heeft aan het einde van de rit 287.000 euro in bezit.

Een procent extra kosten per jaar drukt het eindresultaat met 71.000 euro: meer dan het startkapitaal