VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 oktober 2012

Alex verhogensbeheerder

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

KANTOREN IN Amsterdam
Website www.alex.nl/vermogensbeheer
U bent welkom vanaf € 25.000,-
Er wordt belegd in Individuele aandelen, Nederlandse staatsobligaties of cash
Kostenstructuur 0,9% beheerfee en 10% prestatievergoeding, geen overige kosten en geen transactiekosten
Inschatting totale kosten €450,- 
per jaar bij €50.000,
10 transacties À €5.000

De beheerder Alex is onderdeel van het beursgenoteerde BinckBank, dat Alex Beleggersbank in 2007 overnam van Rabobank. Alex biedt vermogensbeheer aan vanaf 25.000 euro.

Speculatief, Zeer Speculatief. Maar let op, al bij het profiel Behoedzaam kan volledig in aandelen worden belegd. Alleen bij Defensief bestaat de helft van de portefeuille uit obligaties.

De methode
Alex Vermogensbeheer volgt 500 Europese aandelen en beoordeelt deze met behulp van technische en kwantitatieve analyse, volgens verschillende modellen. Dat leidt tot een actieve beleggingswijze, Alex zegt niet in een ‘buy & hold strategie’ te geloven.

Alleen aandelen met een ‘positief sentiment’ komen in aanmerking voor aankoop en als Alex er aanleiding toe ziet, wordt weer uitgestapt. Dat kan ook betekenen dat een groot deel van het vermogen tijdelijk op de spaarrekening komt te staan, waarop een actuele rentevergoeding wordt gegeven.

De portefeuille van 50.000 euro voor de gemiddelde belegger (profiel: Behoedzaam) werd in september 2012 gelijkmatig belegd over aandelen als AB Inbev, ASML , Bayer, Beiersdorf, Continental, DSM, Essilor, Ferrovial, Fresenius, Henkel, LVMH, Inditex en Metso. Aan cashgeld werd 6,4 procent aangehouden.

Alex rekent een vergoeding van 0,9 procent per jaar, en daar komt een prestatievergoeding van 10 procent bij als er winst wordt geboekt. De prestatievergoeding wordt alleen gerekend als het vermogen gegroeid is ten opzichte van de hoogste eindejaarsstand in eerdere jaren.

Het actieve beleggingsbeleid bij Alex lijkt de deur open te zetten om de portefeuille regelmatig flink op te schudden om provisies te genereren, maar dat is hier niet aan de orde: er worden geen transactiekosten gerekend als er wordt gemuteerd.

Trackrecord
Op de website wordt duidelijk getoond wat het trackrecord van de vijf verschillende profielen is sinds 1 januari 2008. De prestaties per profiel verschillen sterk, maar gemiddeld kan een positief rendement worden overlegd van ongeveer 20 procent, in een periode dat de Europese aandelenbeurzen sterk daalden.

Ook over het afgelopen jaar zijn de rendementen goed. Rendementen uit het verleden geven misschien geen garantie voor de toekomst, maar zijn hier toch wel sterk.

 

Conclusie
Alex biedt een voordelige vorm van vermogensbeheer vanaf 25.000 euro. Er worden geen transactiekosten in rekening gebracht en er zijn geen verborgen fondskosten.

Afgezien van een eventuele prestatievergoeding wordt onze voorbeeldportefeuille voor slechts 450 euro per jaar beheerd. Maar let op: bij 10 procent rendement komt daar 500 euro bij.

Er is beperkte ruimte voor persoonlijke aandacht, Alex belooft in de brochure een jaarlijks telefonisch evaluatiegesprek.

Let op bij de profielen: een belegger die kiest voor ‘Behoedzaam’ kan uitkomen op een volledige aandelenportefeuille.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}