VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 oktober 2012

Oxby vermogensbeheer

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

KANTOREN IN Amsterdam
Website www.oxby.nl
U bent welkom vanaf € 15.000,-
Er wordt belegd in Indextrackers, met name State Street en iShares
Kostenstructuur 0,9% per jaar, transactiekosten € 6,50 + 0,1%, 10% winstdeling geen bewaarloon
Inschatting totale kosten € 690,- 
per jaar bij €50.000,
10 transacties À €5.000

Oxby is een volledig via internet opererende vermogensbeheerder, opgezet door de meer traditioneel opererende vermogensbeheerder Velthuyse & Mulder uit Amsterdam, waarvan Oxby onderdeel is.

De methode
Het vermogen wordt belegd in sectorfondsen (trackers) van State Street en iShares, waarin vierhonderd verschillende Europese bedrijven zitten. Daarnaast kan een deel van het vermogen in obligaties worden belegd van Europese bedrijven of overheden.

De beheerder maakt gebruik van zowel technische als fundamentele analysemethoden. Oxby volgt een zogeheten ‘momentumstrategie’ waardoor steeds de sectoren met de beste groeikansen worden gezocht.

Bij een technisch ‘uitstapsignaal’ wordt overgestapt naar Duitse staatsobligaties. De belegger heeft de keus uit drie portefeuilles met een verschillend risicoprofiel; Oxby Hoog, Oxby Midden en Oxby Laag.

Het aandeel obligaties varieert hierbij van 0 tot 50 procent. De portefeuille staat op een eigen vermogensbeheerrekening zodat klanten altijd via internet kunnen volgen wat er gebeurt.

Leuk is de ‘One-click switch’: beleggers kunnen het vermogen op ieder moment terughalen en weer zelf beleggen zonder dat zij een nieuwe rekening moeten openen.

De kosten voor het vermogensbeheer vervallen dan direct en de klant handelt verder tegen hetzelfde brokertarief. De kosten voor het beheer zijn 0,9 procent, plus een prestatievergoeding van 10 procent van het nettorendement.

Daar komen transactiekosten bij in geval van transacties. De portefeuille van 50.000 euro voor de gemiddelde belegger (profiel: Oxby Midden) wordt momenteel belegd in tien indexfondsen (trackers), allemaal met focus op Europa.

Bijna een kwart wordt weggezet in twee trackers van iShares, de rest gaat naar SPDR-fondsen, trackers die worden aangeboden door vermogensbeheerder State Street.

Trackrecord
Vanwege het nog maar korte bestaan is er geen werkelijk trackrecord, maar bij simulaties met situaties uit het verleden blijkt dat Oxby vanaf 2001 een positief gemiddeld jaarlijks rendement zou hebben behaald. Maar dergelijke testen zegt niet alles.

 

Conclusie
Oxby belegt alleen in Europa. Daardoor missen beleggers mogelijk kansen elders in de wereld. Oxby is daarom geen complete vermogensbeheerder, maar levert wel een van de goedkoopste vormen van beheer in Nederland.

Alles opgeteld komen de kosten voor een portefeuille van 50.000 euro met tien transacties volgens de opgave van de beheerder uit rond 690 euro per jaar, inclusief btw en de vergoeding binnen de trackers.

Een mogelijke prestatievergoeding is hierin niet meegenomen.
 


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}