VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een alternatief voor dividendjagers

De stroom aan inkomsten uit dividendbeleggen is minder stabiel dan vaak gedacht. Een eenvoudige optieconstructie vergroot de kans op rendement en vermindert het risico.

Als het over de zin en onzin van dividendbeleggen gaat, is het aandeel Koninklijke Olie vaak een dankbaar voorbeeld. Het rendement op dit aandeel zou op termijn vooral te danken zijn aan de fijne stroom aan jaarlijkse uitkeringen.

Aan die benadering kleven bezwaren. Ondanks het ‘stabiele’ imago kunnen de meeste dividendaandelen forse schommelingen laten zien. Het risico dat een belegger neemt op een aandeel is vaak groot en wordt slechts marginaal gecompenseerd door het dividend.

 
Kijk bijvoorbeeld naar de koersontwikkeling van Koninklijke Olie over de afgelopen vijftien jaar. De koers fluctueerde ruwweg tussen 37 euro in 2000 en 16 euro in 2003 en 2009.

Een belegger die de aandelen over deze periode in portefeuille had, heeft een behoorlijke emotionele en financiële achtbaan doorgemaakt.

Een strategie van kopen en wegleggen had hier achteraf het best gewerkt, maar afwachten is niet iedere belegger gegeven. De risico’s van waardeverlies maken hem nerveus, want koersverliezen hoeven niet tijdelijk te zijn. Een probleem met een olieplatform kan een desastreuze impact hebben, zwarte zwanen genoeg.

Maar ook beleggers die het risico van waardeverlies accepteren, kunnen de zaken slimmer aanpakken door een optieconstructie op te tuigen.

In drie stappen gaat dat zo:
Stap 1
Vervang het aandeel, koers 27,50 euro, door een langetermijn calloptie.
Koop voor iedere honderd aandelen 1 calloptie. Kies de call december 2016 euro 24, waarvan de premie 4 euro bedraagt. Het niet geïnvesteerde bedrag gaat veilig op een spaarrekening met 2 procent rente.

Stap 2
Schrijf een strangle. Dit is een optiecombinatie waarbij gebruikgemaakt wordt van verschillende uitoefenprijzen. Er wordt hier gekozen voor het verkopen oftewel schrijven van de opties. Het is daarmee een short strangle.

Het doel is de premie van de opties te ontvangen en gebruik te maken van de tijdserosie van de optiepremie. Tijdens de looptijd zullen de opties in waarde verminderen.

Een strangle is een
optiecombinatie waarbij
gebruikgemaakt wordt van
verschillende uitoefenprijzen.
 
 
Als de optie intrinsieke waarde heeft op de einddatum wordt deze eventueel uitgeoefend door de koper van de optie. De koper heeft een doorlopend recht en kan ook besluiten om eerder van zijn recht gebruik te maken.

Concreet is dit het verkopen (schrijven) van een call-optie met uitoefenprijs 28 euro en een putoptie met uitoefenprijs 24 euro, de looptijd is december 2013. De gecombineerde ontvangen premie bedraagt 2,80 euro .

Het risico is nu tweeledig. Er is een verplichting om aandelen netto te leveren op 30,80 euro (28 euro plus 2,80) of een ver verplichting om aandelen te kopen op 21,20 euro (24 euro minus 2,80 euro). De koper van de optie bepaalt wat er gebeurt.

Wanneer de koers in de bandbreedte tussen 24 euro en 28 euro noteert in 2013, lopen beide opties waardeloos af en is de totale premie verdiend. De koper zal geen gebruikmaken van zijn recht.

Stap 3
We kopen ook nog een calamiteiten- putje met uitoefenprijs 20 euro die momenteel 50 eurocent kost. Dit zorgt ervoor dat de aandelen die eventueel netto moeten worden gekocht op 21,20 euro beschermd worden op 19,50 euro
(20 euro minus 0,50 euro).

Meer over Opties
* VEB Cursus Opties:
Om u vertrouwd te maken met de vele mogelijkheden van opties biedt de VEB haar leden in samenwerking met de optiebeurs in Amsterdam twee optiecursussen aan.