VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AMT na beursexit ineens wel succesvol

Uniqure, het voormalige AMT, heeft goedkeuring gekregen van de Europese Commissie voor zijn geneesmiddel Glybera. Goed nieuws voor patiënten, maar voor veel beleggers die het succes mede mogelijk hebben gemaakt komt het te laat.

In een persbericht meldt het bedrijf trots dat Glybera nu de eerste gentherapie is die is goedgekeurd door regelgevende instanties in de westerse wereld.Dat is een mooi succes, maar de meeste beleggers hebben er weinig meer aan.

AMT, Amsterdam Molecular Therapeutics, werd , het bedrijf wordt momenteel ontmanteld en de beursnotering staat op de nominatie om te worden beëindigd.

Aandeelhouders AMT konden hun stukken inruilen voor certificaten, alleen de grootaandeelhouders kregen gewone aandelen Uniqure.

Er is een notering gekregen aan de NPEX, de beurs voor MKB-bedrijven waar liquiditeit beduidend minder is dan op Euronext. Een groot deel van de beleggers koos niet voor deze weg en deed de aandelen AMT van de hand.

En nu meldt het bedrijf dat het verwacht in de tweede helft van 2013 met de verkoop te kunnen starten.

Slinken
Het verhaal van AMT is pijnlijk voor de uitgestapte beleggers en illustratief voor de leegloop van het Damrak. Beleggers zien hun keuzemogelijkheden hierdoor in veel sectoren in hoog tempo slinken.

Een paar jaar geleden was er in Amsterdam nog een ruim aanbod van serieuze aandelen in de farmaciesector en de biotechnologie. Akzo-dochter Organon zou verzelfstandigd worden maar werd in 2007 verkocht aan Schering-Plough. Crucell werd in 2011 opgeslokt door Johnson & Johnson.

Maar ook na het vertrek van deze grote namen resteerden nog altijd een tiental bedrijven op de lokale markt die zich bezighielden met geneesmiddelen. Daar is nu echter ook bijna niets meer van over.

Naast het vertrek van AMT lopen er biedingen op Mediq en Octoplus en is Fornix een lege huls geworden. Pharming, ooit van midkap-formaat, lijdt nu een marginaal bestaan tussen de pennystocks. Stamcelspecialist Cryo-Save staat inmiddels op minder dan de helft waarvoor het aandeel in 2007 naar de beurs kwam.

Belgische hoop
Gelukkig zijn er nog drie Belgische bedrijven in deze sector die in Amsterdam naast Brussel een tweede notering hebben. Daar liggen nog kansen voor beleggers. Vermoedelijk niet bij MDxHealth uit Luik, dat op een derde van haar IPO-prijs staat, want dat maakte nog nooit winst.

Maar medicijnmaker Arseus uit Waregem en biotechbedrijf Galapagos uit Mechelen draaien wel naar behoren, hoewel de laatste over 2011 ook al in de rode cijfers dook.