VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bam ziet Europese bouw pas na 2015 aantrekken

Volgens Bam zal er in de Europese bouwde komende jaren weinig te verdienen zijn. Het concern zet in op een behouden lange vaart met hier en daar een accentverschuiving in de strategie.

De negenmaandscijfers van bouwer Bam uit Bunnik zijn zoals verwacht zwak.

De operationele marge van 1,3 procent is vergelijkbaar met het cijfers bij de halfjaarcijfers en ligt beduidend lager dan de al magere 1,9 procent een jaar terug.

 
Volgens bestuursvoorzitter Nico de Vries weerspiegelt de lage winstgevendheid de hoge druk op de lopende contracten in Bam’s thuismarkten, en dan met name in Nederland waar de marktomstandigheden recent verder zijn verslechterd.

Herstructurering
Na de in het vorige kwartaal genomen impairment van 247 miljoen euro op de vastgoedtak en ook nog eens een goodwillafboeking van 150 miljoen euro, is van nieuwe afboekingen geen sprake.

Wel neemt Bam een reorganisatievoorziening van 16 miljoen euro, een bedrag dat dit jaar nog zal oplopen tot circa 37 miljoen euro. Bam heeft ruim 300 banen geschrapt.

Ondanks deze herstructureringskosten handhaaft de bouwer de eerder afgegeven winstverwachting van een bruto winst vóór bijzondere waardeverminderingen en de boekwinst van 65 miljoen euro op Tebodin van ten minste 100 miljoen euro (2011: 143,5 miljoen euro).

Derde kwartaal
Het derde kwartaal leverde een omzetdaling op van 10 procent tot 1.710 miljoen euro en een brutoresultaat voor bijzondere waardeverminderingen op van 24,5 miljoen euro.

Na negen maanden komt dat laatste cijfer binnen op 69,0 miljoen euro, aanzienlijk minder dan de  102,0 miljoen euro in 2011. Hierin zit dan dus wel die herstructureringslast. Geschoond hiervoor presteert Bam wat beter dan verwacht.

In de bouw en infra is sprake van stevige margedruk. Dit zijn wel de sectoren waar Bam extra opdrachten wint en het orderboek door aantrekt, maar de kwaliteit van deze orders is van lage kwaliteit.

De vastgoedontwikkelingspoot, waar de bouwer dus zo fors op heeft afgeboekt, heeft de Nederlandse woning- en commercieel vastgoedmarkten gedurende het jaar verder zien verslechteren.Bam verkoopt nog vooral goedkope studentenappartementen waar weinig op te verdienen valt.

Vastgoed boekte een verlies van ruim 5 miljoen euro over de eerste negen maanden, wat wel impliceert dat het derde kwartaal een plus van gelijke omvang heeft opgeleverd. De bouwer schrijft dat toe aan goede prestaties in België. 

Feitelijk het enige onderdeel waar het wel goed gaat is bij de Publiek Private Samenwerkingsopdrachten. Hier boekte Bam een brutoresultaat van 7,6 miljoen euro (2011: 1,3 miljoen euro) en is sprake van een gezond aanbod van nieuwe projecten.

Vooruitzichten
Zonder uitzicht op een spoedig marktherstel heeft Bam zijn strategie weer eens tegen het licht gehouden.

Hier is uitgekomen dat intern de efficiency verder omhoog moet, en dat het concern in de verschillende thuismarkten nog meer moet inzetten op complexe multidisciplinaire projecten, waar synergievoordelen mee te behalen zijn.

Ook wordt nog meer ingezet op een langere betrokkenheid bi projecten in de vorm van meer service na de oplevering.

Ten slotte zoekt Bam het toch steeds meer buiten Europa waar het al actief is. We spreken dan over het Midden-Oosten, Australië, Indonesië en Afrika. Het gaat hier onder meer om waterwerken, stadionbouw en tunnelbouw.
Door deze accentverschuivingen moet in 2015 een marge voor belastingen van 3 procent haalbaar zijn.


Na een aanvankelijke koersdaling weten beleggers de prestaties van Bam toch wel te waarderen. Ook het feit dat het concern ruim binnen de bankconvenanten opereert schept rust.




Gerelateerde artikelen