VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 november 2012

Société Générale EURO STOXX 50 Forza Note

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Nieuwe introducties zijn er nauwelijks. Daarom aandacht voor drie gestructureerde producten die al jaren lopen en nu, achteraf, een pluim verdienen voor hun rendement. De vraag is of ze nu nog koopwaardig zijn. En voor de bezitters ervan: houden of winst nemen?

Deze keer: De Société Générale EURO STOXX 50 Forza Note

Wat is het en voor wie?
De Société Générale EURO STOXX 50 Forza Note werd in maart 2009 door de Franse bank in samenwerking met de Limburgse vermogensbeheerder Forza Asset Management op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Dit gestructureerde product heeft een hoofdsomgarantie op 90 procent van de nominale waarde.

De looptijd was vier tot acht jaar, afhankelijk van de stand van de Eurostoxx50 index. Het idee van dit product was het realiseren van een rendement van 10 procent per jaar: na vier jaar zou kunnen worden afgelost op 140 procent, na vijf jaar op 150 procent, etc.

Een dergelijk aflossingsschema geeft echter niet echt 10 procent per jaar, want het rente-op-rente-effect is niet meegenomen. Het echte (effectieve) rendement van een aflos- sing op 140 procent na vier jaar is namelijk geen 10, maar 8,8 procent per jaar.

Aan het eind van het vierde, vijfde, zesde en zevende jaar wordt gekeken wat de Stoxx50 index heeft gedaan ten opzicht van de beginstand van 1864,73 op 3 maart 2009. Als de index met 40 procent of meer is gestegen, wordt vervroegd afgelost.

Beleggers krijgen dan na vier jaar 140 procent en voor elk jaar extra 10 procent meer, dus 150 na 5 jaar, 160 na 6 jaar of 170 na 7 jaar. Lukt het de Eurostoxx50 niet om 40 procent boven 1864,73 uit te komen dan ontvangt de belegger 90 procent van de inleg plus de stijging tussen 0 en 40 procent.

Kansen, kosten en risico’s?
Debiteur Société Générale is een solide partij met tegenwoordig een A-rating bij S&P. Ten tijde van de uitgifte van dit product was dat overigens nog AA-. Doordat de huidige koers van het product is opgelopen tot 126 procent is het neerwaarts risico nu ook hoger.

De Forza note zou nog op 90 procent kunnen eindigen. Over de kosten is de brochure niet echt duidelijk. Distributiekosten worden genoemd en die zijn 0,4 procent per jaar, dus 3,2 procent totaal.

Daarnaast is er sprake van een provisie bij vervroegde terugkoop, die lager wordt als de verkoop later komt. De note is dagelijks verhandelbaar op Euronext (ISIN XS0411493611), met een biedlaatspread van maximaal 1 procent.

Wat moeten we hiervan denken?
Bij uitgifte had deze note vermoedelijk geen voldoende gehaald maar nu, bijna halverwege de looptijd, is de kans opaflossing dichterbij en wordt hij toch wel interessant.

De beginstand was 1864,73 punten voor de Eurostoxx50 op 3 maart 2009. Een stijging van 40 procent brengt de index op 2610,62. Daar is de Stoxx50 nu nog maar een paar procent van verwijderd. Wie de Société Générale EURO STOXX 50 Forza Note onder de 127 procent op de kop kan tikken en gelooft in een verdere stijging van de index, kan in maart 2013 dit product zien aflossen op 140 procent.

Daarmee is een rendement van 10 procent in een half jaar te behalen, ofwel 21 procent op jaarbasis. Voor de gematigd positieve aandelenbelegger is dat een aantrekkelijk rendement.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}