VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Rabo Wereld Note juli 2016

Nieuwe introducties zijn er nauwelijks. Daarom aandacht voor drie gestructureerde producten die al jaren lopen en nu, achteraf, een pluim verdienen voor hun rendement. De vraag is of ze nu nog koopwaardig zijn. En voor de bezitters ervan: houden of winst nemen?

Deze keer: Rabo Wereld Note juli 2016

Wat is het en voor wie?
Rabobank bracht de Wereld Note juli 2016 in de zomer van 2009 op de markt. Dit gestructureerde product heeft een looptijd van 7 jaar en is gekoppeld aan de prestatie van een mandje met drie aandelenindices en een indextracker. De onderliggende waarde is voor 45 procent de Amerikaanse S&P 500 index, voor 30 procent de Eurostoxx50, voor 10 procent de Japanse Nikkei index en voor 15 procent de tracker van iShares die de MSCI Emerging Market Index volgt.

Dit product kent een garantie van 100 procent van de nominale waarde en aan het eind van de rit in 2016 wordt de volledige koerswinst van dit mandje uitgekeerd, met een maximum van 75 procent. Er wordt geen rente of dividend uitgekeerd. Een tamelijk standaard garantieproduct dus.

Kansen, kosten en risico’s?
De risico’s zijn te overzien: garantie op 100 procent en de Rabobank is nog altijd uiterst solide, hoewel de AAA-rating ten tijde van de uitgifte nu niet meer geldt, het is AA. De inschrijfkoers was destijds 101,5 procent. Rabobank maakte in de brochure melding van eenmalige kosten van 2 procent en daarnaast 0,15 procent.

Totale kosten komen daarmee op 3,05 procent. Er wordt geen rente of dividend uitgekeerd. Het maximaal te behalen rendement was bij uitgifte 8,1 procent per jaar. Maar nu is de helft van de looptijd verstreken en de koers met een kleine 20 procent opgelopen.

Bij de huidige koers en de kortere looptijd is het maximale rendement opgelopen tot circa 10 procent op jaarbasis. De note is dagelijks verhandelbaar op Euronext (ISIN XS0435336069), met een biedlaatspread van maximaal 1 procent.

Wat moeten we hiervan denken?
De hoofdsomgarantie van de Rabobank is prettig, maar betekent bij de huidige koers wel een neerwaarts risico van zo’n 16 procent.

De onderliggende waarde is een wereldwijd gespreide aandelenportefeuille, maar er is geen
valutarisico, dat is ook een pluspunt. Met de kortere looptijd en het hogere maximale rendement op jaarbasis is dit product nu aantrekkelijker dan in 2009.

De begrenzing aan de aflossing op 175 procent is wel een minpunt. Als de beurzen sterk doorschieten omhoog (meer dan 45 procent vanaf het huidige niveau), wordt een deel gemist.

Daar hoeft een belegger echter niet op te wachten, want als zich een sterke stijging voordoet kan de note natuurlijk gewoon met winst worden verkocht en worden ingewisseld voor een product met meer opwaarts potentieel.

Met de resterende looptijd van minder dan vier jaar is dit daarom een heel aardig product voor de gematigd positieve aandelenbelegger die het risico van een flinke crash afgedekt wil zien.