VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ING Liric Duurzaam Top 50

ieuwe introducties zijn er nauwelijks. Daarom aandacht voor drie gestructureerde producten die al jaren lopen en nu, achteraf, een pluim verdienen voor hun rendement. De vraag is of ze nu nog koopwaardig zijn. En voor de bezitters ervan: houden of winst nemen?

Deze keer: ING Liric Duurzaam Top 50

Wat is het en voor wie?
Beleggen voor een betere wereld, kopt de brochure van de ING Liric Duurzaam Top 50. Dit gestructureerde product biedt beleggers een mogelijkheid om met bescherming in één keer hun geld te investeren in vijftig
duurzame ondernemingen over de hele wereld.

Het concept van de liric is bekend, maar deze heeft een onderliggende waarde die we niet veel tegenkomen en had bij aanvang een vrij lange looptijd van acht jaar. Maar die is nu voor meer dan de helft verstreken.

De onderliggende waarde is de ING Socially Responsible Investments Index die ING samenstelde in samenwerking met HOLT, een onderdeel van Credit Suisse. Deze index bestaat uit vijftig ondernemingen die zijn geselecteerd op duurzaamheid en op rendementsperspectief.

Enkele bekende namen in deze index zijn China Mobile, Google, Roche en BMW. Aan het eind van de looptijd krijgt de belegger 100 procent van de koersstijging van die index, met een maximum van 194 procent.

Rente of dividend wordt niet uitgekeerd.

Kansen, kosten en risico’s?
Het neerwaarts risico is te overzien: deze liric noteert rond 112 euro en kan dus in het slechtste geval op 100 eindigen. Debiteur ING is met haar huidige A+-rating bij S&P redelijk gezond te noemen, hoewel de creditrating bij de uitgifte van dit product nog wel AA was.

De kosten bedragen volgens de brochure 2 procent bij emissie en 0,7 procent per jaar, maar liefst 7,6 procent dus.

Helemaal duidelijk over de kosten was ING niet: in de oorspronkelijke brochure uit 2008 wordt gesuggereerd dat de kosten al in de uitgifteprijs zijn verwerkt, maar in de geactualiseerde versie staat dat de jaarlijkse 0,7 procent nog ieder jaar wordt ingehouden.

In ieder geval zal de 2 procent wel uit de prijs zijn gelopen. De liric is dagelijks verhandelbaar op Euronext (ISIN XS0340163053), met een bied-laatspread van maximaal 1 procent.

Wat moeten we hiervan denken?
Nu deze liric meer dan de helft van haar looptijd erop heeft zitten, kunnen we vaststellen dat zij iets is achtergebleven bij de onderliggende waarde. De liric steeg 12 procent, de duurzame index met 13 procent. Bij de huidige stand is er dus een aflossing op 113 euro.

Omdat de maximale uitbetaling op 194 is vastgesteld is er nog een flink opwaarts potentieel voor de resterende drieëneenhalf jaar: ongeveer 17 procent op jaarbasis. De belegger mist het dividend (ingeschat op 3 procent per jaar), maar krijgt daar een bescherming voor terug.

Voor een belegger die gemak en bescherming zoekt, en daarnaast zijn geld graag in ondernemingen investeert die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, is de ING Liric Duurzaam Top 50 een keurig beleggingsproduct.