VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Galapagos op koers voor Europees leiderschap

Biotechbedrijf Galapagos zat vorig jaar even in de put, maar staat er nu weer helemaal. De verrichtingen van het ooit zo kleine biobedrijf Galapagos springen steeds meer in het oog.

Bijna zestig procent is het aandeel Galapagos gestegen.

Voor die koerssprong zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Zo hebben enkele vooraanstaande Amerikaanse biotechinvesteerders een groot belang in het bedrijf genomen.

Maar het meest tot de verbeelding spreekt de alliantie die het bedrijf sloot met de Amerikaanse farmareus Abott bij de ontwikkeling van een nieuw reumamedicijn.

Het is de de grootste alliantiedeal ooit voor Galapagos dat 1,35 miljard dollar aan mijlpaalbetalingen voor onderzoek ontvangt plus dubbelcijferige royalties over productverkopen.

Galapagos boekt goede vooruitgang bij de ontwikkeling van het medicijn waar concurrenten stagneren.

Begin deze maand kreeg het biotechbedrijf via een klinische studie in 91 patiënten een bevestiging van de effectiviteit en het uitstekende veiligheidsprofiel van het reumamedicijn. Bijwerkingen als bloedarmoede blijven uit.

Een bedrijf als Pfizer worstelt juist met bijwerkingen. Het heeft goedkeuring gekregen voor een reumamedicijn dat vanwege de bijwerkingen slechts in beperkte dosering mag worden toegediend.

Verdere verloop
Eind 2014 verwacht Galapagos nieuwe onderzoeksresultaten bekend te maken. Loopt alles goed dan zou er tegen 2017 een medicijn op de markt kunnen komen en kan Galapagos enorme bedragen aan royalty's tegemoet zien, waarover het slechts 5 procent belasting verschuldigd is.

Voor Abott zou dat ook goed uitkomen omdat het patent van het reumamedicijn dat het nu heeft tegen die tijd afloopt. Het is een markt die bijzonder snel groeit en in 2017 naar schatting 25 miljard dollar zal bedragen, tegen 14 miljard dollar in 2011.

Meer
Galapagos-topman Ceo Onno van de Stolpe benadrukt dat het bedrijf veel meer is dan alleen het reumaprogramma.

Met vier verschillende programma's in ontwikkeling, waarvan één al gelicenceerd aan GlaxoSmithKline, en meer dan 30 programma's in onderzoek en preklinische fase heeft Galapagos een van de grootste pijplijnen in de biotechwereld.


Mocht het huidige reumaproject toch mislukken dan zijn er andere programma's die voor succes kunnen zorgen.

Steunpilaar is ook nog altijd de servicedivisie BioFocus & Argenta, die allerlei onderzoeksdiensten levert. Over de afgelopen zes jaar groeit de servicetak qua omzet met gemiddeld 12 procent per jaar en de winst met zelfs 20 procent.

Verkoop van dit onderdeel is volgens Van de Stolpe niet aan de orde. Dat kan overigens wel veranderen als het deze steunpilaar veel minder nodig zou hebben.

Cijfers
Voor dit jaar wordt gerekend op een omzet van 150 miljoen euro (2011: 115,3 miljoen euro) operationele en nettowinst (2011: verlies 33,1 miljoen euro) en een positieve kaspositie per ultimo van minimaal 130 miljoen euro (2011: 32,6 miljoen euro).

Met een dergelijke ruime kas is Galapagos onafhankelijk van de kapitaalmarkt en beschikt het via de alliantie- en licentiestructuur over een zelfvoorzienend business model.

Biotech blijft een bijzonder riskante bedrijfstak. Het is een kwestie van lange adem, enorme bedragen en de wetenschap dat de meeste programma's voortijdig stranden.

Galapagos weet deze karakteristieken tot op heden goed te managen, maar ook hier geldt dat tegenvallers bijna inherent zijn aan de business.




Gerelateerde artikelen