VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

14 december 2012

Kempen 3,5% Rente Vast & Variabel Note

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen
oproepen. Dan biedt de VEB-checklist uitkomst.

Deze keer: Kempen 3,5% Rente Vast & Variabel Note

Wat is het en voor wie?
De Kempen 3,5% Rente Vast & Variabel Note kwam half november uit en heeft een looptijd van acht jaar. Het product is niet beursgenoteerd en kan alleen gekocht worden via Kempen. Kempen zal hier een verschil tussen de bied- en de laatprijs (‘spread’) hanteren van 1 procent.

Over de eerste vier jaar is de rentecoupon vastgesteld op 3,5 procent. Over de laatste vier
jaar is de coupon gekoppeld aan de 10-jaars rente.

Dit gaat dan als volgt: de rente - er wordt gekeken naar de 10-jaars CMS-rente, het tarief waartegen euroleningen op de kapiet taalmarkt worden verhandeld - aan het begin van het jaar wordt vermenigvuldigd met de participatiegraad van 125 procent.

Deze rente wordt aan het eind van het jaar uitgekeerd. Daarbij geldt geen maximum, zoals bij een variant van deze note, de 4 procent Vast & Variabel, wel het geval is.

De 10-jaars CMS-rente is op dit moment aanzienlijk lager dan 3,5 procent, maar op een gewone obligatie van Van Lanschot wordt wel meer rente vergoed. Alleen als het 10-jaars CMS-tarief de komende jaren flink omhoog gaat, is er met deze note dus een outperformance te boeken ten opzichte van de Kempen.

Kansen, kosten en risico’s?
De hoofdsomgarantie is natuurlijk prettig, beleggers krijgen altijd 100 procent van de nominale waarde terug. Tenzij de uitgever in de problemen komt natuurlijk.

Want kredietrisico is het grootste risico op het wegvallen van de bodem onder dit product. Aanbieder Kempen & Co is onderdeel van Van Lanschot Bankiers, en die bank zag haar kredietwaardigheid bij S&P na de uitgifte van deze note verlaagd van A- naar BBB+.

Het is maar één stapje maar het klinkt wel een stuk slechter. En met een looptijd van acht jaar kan er nog van alles gebeuren. Voordeel is de exposure met een hefboom van 1,25 op de rente over een nog langere looptijd, die onder normale economische omstandigheden ook wat hoger is.

De totale kosten zijn volgens de brochure 2 procent en zijn verwerkt in uitgiftekoers. Wie de note nu koopt, zal wellicht een deel van de kosten hebben omzeild, maar dat is moeilijk precies vast te stellen.

Wat moeten we hiervan denken?
Voor een achtjarige obligatie met een BBB+ rating is 3,5 procent niet veel, dus deze note is alleen geschikt voor een belegger die ervan overtuigd is dat de lange rente over vier jaar een stuk hoger ligt. Een gewone achtjarige obligatie zal namelijk dalen bij een rentestijging, deze note in principe niet. Als de 10-jaarsrente gelijk blijft of lager wordt, zal dit een matige belegging blijken.

En bij hyperinflatie zal het ook geen optimale keus zijn, want de hoofdsom wordt niet aangepast. De Kempen 3,5% Rente Vast & Variabel Note is dus vooral geschikt voor die specifieke rentevisie.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}