VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

18 december 2012

ING Eurozone Premie Note 2017

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. Deze keer: ING Eurozone Premie Note 2017

Wat is het en voor wie?
De ING Eurozone Premie Note 2017 werd begin november door verhandeling op de markt gebracht en heeft een looptijd van vijf jaar. De ISIN-code van dit product is XS0844930742 en beleggers kunnen ermee profiteren van een eventuele koersstijging van de Euro Stoxx 50-index.

De Premie Note kent een voorwaardelijke garantie:als de onderliggende waarde tijdens de looptijd nooit lager staat dan 40 procent onder de startwaarde van 2547,15 (dat is dus 1528,29), keert de Note aan het einde van de rit minstens 145 procent uit.

Met 145 procent over vijf jaar heeft de belegger op jaarbasis een rendement van 7,7 procent. Dat kan meer worden, want als de Stoxx 50 met meer dan 45 procent stijgt, doet de Note ook mee.

Het dividend dat de 50 aandelen in de index uitkeren, loopt men echter mis. En dat is geen kleinigheid, want het dividendrendement van de Euro Stoxx 50-index is momenchecklist teel met circa 4,5 procent relatief hoog.

Kansen, kosten en risico’s?
De ING Eurozone Premie Note 2017 heeft een duidelijk neerwaarts risico. Als de grens van 1528,29 punten wordt gepasseerd, al is het maar even, is de einduitkering conform het koersresultaat van de index. Kredietrisico is te overzien: debiteur ING mag zich met haar huidige A+ rating bij S&P redelijk gezond noemen, hoewel de outlook onlangs werd verlaagd van neutraal naar negative.

Het feit dat ING een belangrijke systeembank in Nederland is, beperkt het kredietrisico. De kosten bedragen volgens de brochure 2 procent van de nominale waarde, 0,4 procent per jaar dus. De note is dagelijks verhandelbaar op Euronext, met een biedlaat spread van 1 procent.

Wat moeten we hiervan denken?
Het feit dat er geen echte hoofdsomgarantie is, is een nadeel. Als je het dividendrendement opgeeft, wil je daarvoor wel echte bescherming tegen koersverlies terug. Nu is er wel een voorwaardelijke bescherming, als de index de schade beperkt houdt, keert de note 145 procent van de inleg uit.

Dit betekent dat de note het beter doet dan de Euro Stoxx 50 indien deze over de looptijd niet meer dan 40 procent daalt, of beperkt stijgt. Bij een sterke stijging of een sterke daling is het rendement gelijk aan dat van de index, minus het dividend.

En dat is niet gering, want een dividendrendement van 4,5 procent levert (samengesteld) over vijf jaar een rendement op van 25 procent.

Voor beleggers met de specifieke visie dat de aandelenkoersen de komende vijf jaar niet al te veel van hun plaats zullen komen, is de ING Eurozone Premie Note 2017 een geschikt vehikel.

Maar aangezien dat wel het laatste is dat wij verwachten, laten we deze Premie Note liever aan ons voorbijgaan.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}