VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

RBS 10% Memory Coupon Note op ING

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst. Deze keer: RBS 10% Memory Coupon Note op ING

Wat is het en voor wie?
De RBS 10% Memory Coupon Note op ING is een belegging voor drie jaar die kans biedt op een relatief hoge coupon van 10 procent, zolang de koers van het aandeel ING op de tussentijdse peildata op of boven de 4,25 euro staat. Deze ‘coupongrens’ ligt ruim onder de huidige koers (bijna zeven euro) van de bankverzekeraar.

Ieder jaar wordt op 31 oktober bekeken of het aandeel ING nog boven de 4,25 euro staat. Als dat niet het geval is, wordt geen coupon uitgekeerd. Is dat op een latere peildatum wel het geval, dan krijgt men de eerder gemiste coupon alsnog. Dat is het ‘memory’-effect.

Op einddatum 9 november 2015 ontvangen beleggers hun inleg terug, tenzij het aandeel op de laatste peildatum onder 4,25 staat, dan wordt het koersverlies ten opzichte van de startwaarde van 6,84 euro in rekening gebracht.

Memory coupon notes werden al eerder uitgegeven, ook door andere instellingen, maar dan met een
index als onderliggende waarde. Dit is de eerste die wij zien op een individueel Nederlands aandeel.

Kansen, kosten en risico’s?
Het aandeel ING keert al enkele jaren geen dividend uit omdat het bedrijf aan het staatsinfuus ligt, dus in dat opzicht is het prettig dat er nu (voorwaardelijk) inkomsten haalbaar zijn met een belegging in ING. Het missen van de 10 procentscoupon is hier echter niet het grootste risico. Het grootste risico van deze note is dat de koers van het aandeel aan het eind van de looptijd lager is dan 4,25 euro.

Dan krijgt de belegger het procentuele koersverlies. Memory coupon notes zijn dus geen garantieproducten. Als de beurs fors zakt, doen beleggers plotseling wel mee.

De brochure maakt melding van 0,5 procent kosten per jaar en dat is dus 1,5 procent voor deze note. Tegenpartijrisico wordt gelopen op RBS, niet op ING. Met een rating A bij S&P is dit risico te overzien.

Wat moeten we hiervan denken?
De RBS 10% Memory Coupon Note op ING zal het beter doen dan het aandeel als dit de komende tijd blijft hangen of beperkt in waarde daalt. Maar ING ligt er relatief goed bij en de herstructurering van de bankverzekeringsgroep voltrekt zich in hoog tempo.

Dat zou gepaard kunnen gaan met een verder oplopen van de koers. Deze koerswinst wordt met de Memory Coupon
Note dan gemist. De note is dagelijks verhandelbaar op Euronext Amsterdam (ISIN NL0010248415).

RBS heeft aangekondigd onder normale omstandigheden een markt in deze note te onderhouden met een indicatieve bied-laat spread van 0,75 procent. Dat is een verbetering ten opzichte van de volle procent die gebruikelijk is en daarvoor verdient RBS een compliment. Hopelijk wordt hiermee een trend gezet.

CHECKLIST 
 

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}