VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ajax moet consequent Europees overwinteren om quitte te spelen

De bestuurlijke crisis met interne ruzies en rechtszaken is bezworen. Maar financieel is het Ajax-huis nog niet op orde.

Dat betekent dat beleggers voorlopig kunnen fluiten naar een dividenduitkering. De Amsterdammers hebben nog niet genoeg vlees op de botten voor een douceurtje.

Dat zei financiële directeur Jeroen Slop onlangs tijdens de jaarlijkse bijeenkomst met aandeelhouders van de Amsterdamse voetbalclub, waarmee een roerige periode definitief moet zijn afgesloten.

Ajax stond tot ongenoegen van beleggers, supporters en sponsors de afgelopen twee jaar vooral synoniem voor kampioen in slecht bestuur.

De winst over het gebroken boekjaar 2011/2012 van 9,7 miljoen euro wordt daarom aan de reserves toegevoegd. ‘Hard nodig' volgens Slop, die aanvulde dat ‘Ajax een negatieve reserve van 64,9 miljoen euro heeft en dan is een dividenduitkering niet toegestaan'.

Operationeel
Ajax mikt op langere termijn op een breakeven bedrijfsresultaat (exclusief het saldo van transferinkomsten en uitgaven) bij overwinteren in een Europese competitie, zonder uitkering van kampioenspremies.

Heel ambitieus is dat niet. Vorig jaar al liet toenmalig president-commissaris Steven ten Have in het jaarverslag optekenen dat diezelfde doelstelling al een jaar eerder, halverwege 2011, was gehaald.

Zijn opvolger, voormalig Akzo Nobel-voorman Hans Wijers ziet kennelijk nog geen reden om de lat wat hoger te leggen.

Met de nadruk die Ajax inmiddels legt op spelers uit de eigen kweek, waarvoor geen transfersom is betaald en die bovendien voor een lager salaris spelen dan oudere gekochte spelers, zouden de loonkosten de komende jaren flink omlaag moeten kunnen.

Broos
Het eind juni afgesloten boekjaar, dat bij Ajax parallel loopt aan het voetbalseizoen, was pas het vijfde sinds de beursgang in 1997 waarover de godenzonen zwarte cijfers konden laten zien. Slop zat al die tijd als eindverantwoordelijke rekenmeester in het bestuur.

De financiële basis van de landskampioen is daardoor nog te broos. Het uiteindelijke financiële resultaat valt of staat met het kampioenschap. Daarmee is kwalificatie voor het lucratieve miljoenenbal Champions League verzekerd.

Ajax houdt daar in de meerjarenbegroting ook rekening mee. Voor de komende drie jaar hebben de Amsterdammers tweemaal deelname aan het kampioenenbal ingeboekt en in één jaar aan de Europa League, het tweede Europese niveau.

Daarbovenop komt dat het winstcijfer van het laatste boekjaar geflatteerd is door een eenmalige belastingbate van vijf miljoen euro.

Die slepende zaak stamt uit 2002 toen de belastinginspecteur een naheffing van bijna zes miljoen euro oplegde als gevolg van de transfers van voormalig spelers Shota Arveladze en Micheal Laudrup in 1997.

Ook kreeg Ajax liefst tien miljoen euro extra binnen aan televisiegelden omdat de godenzonen zich als enige Nederlandse club plaatsten voor het miljoenenbal.

Meer uit commercie
Ook commercieel draait Ajax nog niet goed. Een omzettoename uit merchandising (wedstrijdtenues, shirtjes, petjes en andere parafernalia) van twee miljoen euro in een kampioensjaar, terwijl daar 1,2 miljoen aan extra inkoopkosten tegenover stonden, levert te weinig additionele inkomsten op.

De Ajax Experience aan het Amsterdamse Rembrandtplein is volgens Wijers verlieslatend en een jaar na de opening nu al een ‘bleeder'.

Dit ‘interactieve ervaringsmuseum' ging zes maanden later dan verwacht open voor het publiek, maar trekt onvoldoende bezoekers. Ajax schreef er vorig jaar 3,5 miljoen euro op af.

En dan moet Ajax ook nog een nieuwe shirtsponsor gaan zoeken. Hoofdsponsor Aegon, goed voor minimaal 11 miljoen euro per jaar aan inkomsten, houdt er in de zomer van 2014 mee op.




Gerelateerde artikelen