VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursjaar 2012: de teleurstellingen

De AEX-index ligt op koers om het jaar met een aardige winst af te sluiten, maar teleurstellingen waren er genoeg. Een aantal gerenommeerde namen zakte behoorlijk door het ijs.

Soms onverwacht, dikwijls al langer gevreesd maar in 2012 in ieder geval ruim voor het voetlicht. 

De lijst van slechtst presterende beursgenoteerde ondermeningen van 2012 bevat klinkende namen.

Natuurlijk hadden deze fondsen last van de crisis, maar het verhaal van de achterblijvers op de beurs is daarmee nog niet verteld.

EEN VIJFTAL TELEURSTELLINGEN OP EEN RIJ

 KPN
 Tussen Mexico en een dure veiling

KPN kwam dit voorjaar in de schijnwerpers te staan door een bod van het Mexicaanse America Movíl op 28 procent van de aandelen.

De KPN-top verzette zich hiertegen en probeerde in een wanhoopspoging om de Mexicanen buiten de deur te houden de Duitse dochter E-Plus te verkopen. Dat lukte niet, de Mexicanen kregen hun belang in KPN.

Of America Movíl en grootaandeelhouder Carlos Slim daar nog blij mee zijn, is de vraag. Begin deze maand zakte KPN door het ijs. Het bedrijf moest veel meer dan verwacht betalen voor het verkrijgen van 4G-licenties en zag zich daardoor genoodzaakt zijn dividend te verlagen.

Dit sloeg op de beurs in als een bom. Het aandeel klapte ineen en KPN is met een koersverlies van ongeveer zestig procent het slechtst presterende AEX-fonds van 2012.

 SBM OFFSHORE
De frisse start die de opmaat bleek tot meer ellende

Na een zeer moeilijk 2011, kreeg SBM een nieuwe topman en leek het tijd voor een frisse start. Maar 2012 werd het jaar van verder wegzakken. De problemen met de platforms Deep Panuke en Yme bleven sudderen en kwamen uiteindelijk kort voor kerst tot uitbarsting.

SBM maakte bekend de boekwaarde van het project Yme voor de Noorse kust helemaal af te schrijven en een voorziening te nemen voor ontmanteling van het platform. Totale kostenpost: 600 miljoen euro.

Om de financiën op orde te houden geeft het bedrijf nieuwe aandelen uit. Grootaandeelhouder HAL pompt in ieder geval 193 miljoen euro in het bedrijf. In de loop van 2013 volgt een claimemissie waar alle aandeelhouders aan deel kunnen nemen.

Het nieuws van de verdere afschrijving en bemoeienis van Hal in december gaf het aandeel een flinke boost. Desondanks is SBM met een min van ongeveer 35 procent het een-na-slechtst presterende hoofdfonds van de Amsterdamse beurs.

 SNS Reaal
Alle opties op tafel door verder etterend vastgoeddrama

Dat er nog grote veranderingen aankomen in het Nederlandse bankenlandschap is al langere tijd duidelijk. 2012 bood behoorlijke activiteit op dit vlak.

Begin dit jaar werd Friesland Bank onder regie van De Nederlandsche Bank ondergebracht bij de Rabobank, een signaal dat het DNB ernst is.

En dan is er SNS Reaal dat al jaren worstelt met grote verliezen bij de vastgoedtak Property Finance en er niet in slaagt de nog openstaande staatssteun terug te betalen.

Toch kwam het nieuws dat SNS zakenbanken heeft ingehuurd om de strategische opties te onderzoeken als een verrassing. Alle opties liggen op tafel, waaronder een verkoop van de verzekeringsactiviteiten.

Of aandeelhouders er goed uit zullen komen als het concern wordt opgebroken is zeer de vraag. Op de beurs leidde dit alles daarom tot een stevige koersdaling.

SNS zakte kort tot onder de 1 euro en werd daarmee zelfs een pennystock. In de MidKap-index bungelt SNS met een koersverlies van 35 procent voor dit jaar onderaan.

 Cryo-Save
 Afschrijven en plannen omgooien

Crisis of geen crisis, er worden altijd baby's geboren. En omdat elke ouder het beste voor zijn kind wil, zal er vraag blijven naar het opslaan van stamcellen. Dat dit nog niet automatisch goed nieuws betekent voor bedrijven die zich hiermee bezighouden bleek in de loop van het jaar bij stamcelbank Cryo-Save.

Na gestage groei in eerdere jaren, voelde het bedrijf de gevolgen van de eurocrisis en zag het zijn inkomsten teruglopen. In december leidde dit tot een afschrijving van de helft van de goodwill op overnames uit het recente verleden.

Daarnaast moest Cryo-Save zijn plannen voor de opslag van stamcellen uit vetweefsel terugschalen en plannen voor het openbreken van de Franse markt laten varen. Alles bij elkaar een slecht jaar, met een daarbij horende slechte prestatie op de Amsterdamse beurs.

Het aandeel noteert bijna 50 procent lager dan begin 2012 en staat daarmee onderin de ASCX-index.

 Ballast Nedam
 De vastgoedcrisis komt alsnog hard aan

De bouw zit al jaren in het slop. Bouwbedrijf Heijmans gold lange tijd als het grootste zorgenkind met projecten die het tegen te lage prijzen had aangenomen en grote financiële ellende tot gevolg.

Niks van dit alles bij Ballast Nedam. Het bouwbedrijf leek redelijk door de crisis te komen.

Dat veranderde dit jaar. In stappen stortte Ballast Nedam het slechte nieuws over de markt uit. Het begon met een onverwachte winstwaarschuwing deze zomer. Dit najaar kwam daar een afboeking op de grondposities bovenop.

Dat eerder was gezegd dat er al genoeg was afgewaardeerd maakte deze afboeking extra wrang. Beleggers reageerden zoals verwacht en zetten het aandeel lager. In de ASCX-index noteert Ballast ruim een kwart lager dan een jaar geleden.