VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers kiezen JF van Boxmeer (Heineken) tot topman van het jaar

Jean-François van Boxmeer, bestuursvoorzitter van Heineken, is door beleggers gekozen tot topman van 2012. Hij bleef Eric Meurice (ASML), Paul Polman (Unilever) en Eelco Hoekstra (Vopak) en Chris Ouwinga (Unit4) voor. 

Ruim vijfduizend beleggers brachten afgelopen week hun stem uit via de website van de VEB.

Heineken-topman Jean-François van Boxmeer kreeg de meeste stemmen, bijna 35 procent. Op enige afstand volgen de topmannen van ASML, Unilever en Vopak en Unit 4.

Eigen kweek
Jean-François van Boxmeer (1961; Ukkel, België) kwam in 1984 als trainee bij Heineken binnen. Na missies in onder meer Rwanda, Congo, Polen en Italië klom hij in 2001 op tot de raad van bestuur. Vier jaar later wordt hij, de jongste binnen de raad van bestuur, benoemd tot ceo. 

Van Boxmeer laveerde Heineken door economisch roerige tijden. Daardoor zijn beleggers het aandeel steeds hoger gaan waarderen. Het aandeel Heineken steeg dit jaar met meer dan veertig procent.

Heineken opereert in een markt die weinig groei kent maar door een uitgekiend overnamebeleid, met name in de opkomende markten, wist de bierbrouwer omzet en winst in de afgelopen zeven jaar te verdubbelen.

Strijd in Azië
Beleggers die Van Boxmeer tot winnaar uitriepen waarderen vooral de manier waarop hij de positie van Heineken in Azië heeft weten te verdedigen dit jaar.

Onder zijn leiding won de brouwer het overnamegevecht om de Singaporese brouwer APB.

Met APB krijgt Heineken volop toegang tot de snel groeiende biermarkten in Zuidoost-Azië en de Pacific.

{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}