VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

31 december 2012

Nieuwkomers en beursverlaters voor 2013

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Ook in 2012 is de leegloop van de Amsterdamse beurs doorgegaan. Het aantal beursverlaters was groter dan het aantal nieuwkomers. Toch kwamen er enkele grote namen bij. Wat zijn de verwachtingen voor 2013?

Wat zal 2013 brengen? Drie mogelijke nieuwkomers en twee mogelijke beursverlaters op een rij.

 NATIONALE NEDERLANDEN 

ING heeft van de Europese Commissie tot eind 2013 de tijd gekregen om de verzekeringsactiviteiten af te splitsen. Het concern ligt op koers.

Het afgelopen najaar werden al verschillenden onderdelen in Azië verkocht en werd een formele aanvraag ingediend voor het naar de beurs brengen van de Amerikaanse activiteiten.

Voor de Europese verzekeringstak, vooral Nationale Nederlanden, geldt dat de markt voor een beursgang niet super is. Een voor de hand liggende oplossing is een afsplitsing á la PostNL en TNT Express. Aandeelhouders van ING zouden dan aandelen in de nieuw genoteerde verzekeraar krijgen.

 SYNTHON

Regelmatig meldt zich een bedrijf met de mededeling dat het nadenkt over een beursgang. Zo ook farmabedrijf Synthon afgelopen februari. Het bedrijf heeft de komende jaren veel geld nodig om biotechmedicijnen te ontwikkelen. Een beursgang zou hiervoor soelaas bieden.

Als het zover komt, zou het flink uitgedunde leger biotechfondsen in Amsterdam weer wat worden aangedikt.

 VAN GANSEWINKEL

De eeuwige beursbelofte is afvalreus Van Ganzewinkel. Voor de investeringsfondsen die eigenaar zijn van de onderneming, was een beursgang de voorkeursoptie om uit te stappen. Toch is het er niet van gekomen. En met de komst van een nieuwe topman zijn ook alternatieven, zoals verkoop aan een strategische partij, een optie geworden.

Desalniettemin staat verkoop hoog op de agenda. En de keuze, beursgang of verkoop aan een strategische of financiële partij, kan lang open blijven. Dus wie weet wat 2013 zal brengen.

 HOMBURG INVEST

Homburg Invest, het beursfonds van de gevallen vastgoedmagnaat Richard Homburg verkeert al meer dan een jaar in de Canadese vorm van surseance. Deze werd onlangs weer met enkele maanden verlengd om het bedrijf tijd te geven om met een herstructureringsplan te komen.

Het bedrijf heeft een gigantisch negatief eigen vermogen. Uiteindelijk lijkt een liquidatie van het beursfonds dus voor de hand te liggen.

 TOMTOM

Het aandeel TomTom is al enige tijd onderhevig aan speculatie over een verkoop of beursexit. Een overname door Apple, een beursexit onder aanvoering van het management of een combinatie van de twee, deze scenario's hebben allemaal gezorgd voor sterke koersbewegingen.

Het is er nog niet van gekomen. Maar 2012 was ook een moeilijk jaar voor fusies en overnames, dus wellicht dat 2013 meer zal brengen voor de aandeelhouders.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}