VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 januari 2013

Vastgoed stevent af op zeven magere jaren

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het is inmiddels een grijs gedraaide plaat: vastgoed heeft het zwaar. Volgens DTZ Zadelhoff wordt 2013 ook weer een moeilijk jaar.

Dit stelt de makelaar in commercieel vastgoed in zijn jaarlijkse visie op de markt.

Het aanbod op de markt zal dit jaar verder toenemen en de prijzen blijven verder onder druk staan.

Volgens DTZ zal het aanbod onder meer groeien omdat vastgoedbeleggers in financiële problemen komen en hun bezit moeten verkopen.

Het gaat om ‘particuliere fondsen met teveel financiering, (inter-)nationale fondsen als gevolg van kapitaalonttrekkingen en liquidaties, banken als gevolg van faillissementen, ontwikkelaars die geen afzet voor hun producten vinden en corporaties die hun bezit moeten afbouwen'.

Kantoren
De markt voor kantoren blijft het grootste pijnpunt. Op dit moment staat bijna 8 miljoen vierkante meter kantoor te huur. DTZ-bestuursvoorzitter Cuno van Steenhoven verwacht dat dit verder zal toenemen tot meer dan 10 miljoen vierkante meter.

Voor winkelvastgoed ziet het er iets beter uit. De markt heeft last van de teruglopende consumentenbestedingen, maar winkels op goede locaties en grote winkelcentra blijven volgens DTZ in trek.

Dit laatste bleek deze week ook uit een verkoop door Corio. Het beursgenoteerde vastgoedfonds deed voor in totaal bijna 120 miljoen euro drie winkelcentra in Nederland en een winkelcentrum en een kantoor in Frankrijk van de hand.

Voor winkelvastgoed op minder goede locaties is het lastig. "De belegger zal zijn focus nog meer leggen op veilig kwaliteitsvastgoed in sectoren zoals wonen, logistiek, A1-winkels en winkelcentra. Voor de kantorenmarkt en delen van de winkelmarkt zijn de vooruitzichten minder gunstig", aldus DTZ.

De misère op de vastgoedmarkt is ook af te lezen uit de ontwikkeling van het zogeheten aanvangsrendement. Dat is het rendement dat een belegger meteen na aankoop maakt op een kantoor, winkel, of huis. Dit is sinds eind 2007 met enkele procentpunten opgelopen, wat betekent dat de prijs is gedaald.

Na een hausse in het midden van het vorige decennium is het dus eigenlijk sinds 2007 kwakkelen. Zo stevent de vastgoedmarkt af op zeven magere jaren.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}