VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

En weer blijkt Fortis-bestuurder fors beloond in rampjaar

Naar Fortis-maatstaven was het niet eens exorbitant: de nu uitgelekte bonus van 1 miljoen die bestuurder Filip Dierckx ontving in rampjaar 2008. De commotie maakt duidelijk dat beleggers Fortis nog lang niet vergeten zijn.

Opnieuw is er informatie gelekt uit een strafrechtelijk onderzoek tegen Fortis-kopstukken in België.

Filip Dierckx, in 2007 hoofd van de zakenbank van Fortis, ontving 1 miljoen euro bonus boven op zijn salaris van 700.000 euro.

Dat heeft de uit verhoren van Dierckx door de federale politie in Brussel.

De divisie waar Dierckx leiding aan gaf was onder meer verantwoordelijk voor de handel in gestructureerde kredietproducten als CDO's die later een belangrijke rol speelde in de ondergang van Fortis.

Filip Dierckx kreeg de bonus uitbetaald in 2008, het jaar waarin Fortis ten onder ging. Hij was op dat moment plaatsvervangend ceo van de hele Fortis-groep.

Bonusschandalen
Al eerder bleken Fortis-bestuurders fors beloond te zijn in jaren dat de bankverzekeraar wankelde en omviel, waardoor beleggers met miljarden aan verlies achterbleven.

Zo ontving Jean-Paul Votron, de weggestuurde topman van Fortis, in 2008 4,3 miljoen euro. Ruim 1,8 miljoen euro dankt hij aan de koersontwikkeling van het Fortis-aandeel tot eind april 2008 ten opzichte van een dertigtal concurrerende financiële instellingen - nog net voor de kredietcrisis een slagveld onder banken aanrichtte.

Votrons tijdelijke opvolger Herman Verwilst moest het met iets minder doen: 3,7 miljoen euro.

Voormalig financieel directeur Gilbert Mittler spande de kroon. Hij mocht in 2008 5,79 miljoen euro bijschrijven, waarvan liefst 4,2 miljoen euro aan ontslagvergoeding, gelijk aan negenmaal het basissalaris over 2008.

Open zenuw
De vrijgekomen informatie over bonussen uit de Fortis-verhoren veroorzaakt de nodige commotie in België. Dierckx is een van de weinige oud-Fortis-kopstukken die nog prominent acteert in de financiele wereld. Hij is de nummer twee van BNP Paribas Fortis en voorzitter van Febelfin, de Belgische federatie van banken.

De ophef maakt nog maar eens duidelijk dat de ondergang van Fortis ook vier jaar na dato een open zenuw is onder beleggers. Zijn voelen zich onder meer misleid door de geruststellende woorden van de top van het bedrijf, tot een paar dagen voor de ondergang van het miljardenconcern.

Actie
Beleggersvereniging VEB is volop in actie om compensatie te halen voor tienduizenden gedupeerde Fortis-beleggers. Zo voert de VEB een misleidingzaak tegen Fortis, voormalige bestuurders en de emissie-begeleidende banken bij de rechtbank Amsterdam.

De strafzaak in België, waaruit de informatie over de bonus van bestuurder Dierckx afkomstig is, kan daarbij een zijn. Als het Belgische openbaar ministerie na zoveel jaar onderzoek bepaalt dat sprake is van misleidende mededelingen dan zal de Nederlandse rechter dat zeker meewegen in haar oordeel.

Dit jaar verwacht de VEB een eerste inhoudelijk oordeel van de rechtbank Amsterdam in de misleidingszaak.