VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bouwaandelen gewild ondanks malaise in de sector

Hoewel er dagelijks wel een bouwbedrijf in Nederland failliet gaat, vallen beleggers over elkaar heen op de beurs in deze sector te investeren. Wat maakt de aandelen zo gewild?

Sinds juni vorig jaar is Bam met circa 75 procent in koers gestegen, terwijl Heijmans in die zelfde periode circa 55 procent meer waard is geworden. Ballast Nedam bereikte een dieptepunt eind november en is sindsdien bijna 30 procent opgekrabbeld.

Alle drie de bouwreuzen zijn sterk vertegenwoordigd in de Nederlandse woningbouw, waar stevige klappen zijn uitgedeeld. Ook in de infra-en kantorenmarkt valt momenteel weinig te verdienen.

Vanwege het geringe aantal projecten op de markt nemen partijen nemen werk aan tegen afbraakprijzen wat zich uit in historisch lage winstmarges.

Bodem in zicht
Beleggers zien niettemin kansen en blijkbaar waren de koersen te ver naar beneden doorgeschoten.
Vooral Bam heeft dusdanig fors afgewaardeerd op zijn vastgoedontwikkelingstak dat er weinig negatief nieuws meer te verwachten valt. Bij Heijmans en Ballast Nedam bestaat nog wel de vrees voor nieuwe afwaarderingen.

Ondanks al deze malaise zal in ieder geval Bam, maar waarschijnlijk ook Heijmans en Ballast Nedam over 2012 zwarte cijfers hebben geschreven, althans gecorrigeerd voor afboekingen en reorganisatiekosten.

Omdat Bam ruim binnen de bankconvenanten opereert, rekent de markt op een alleraardigst dividend van circa 16 cent per aandeel, gelijk aan het jaar ervoor. Op de huidige koers van 3,32 levert dat een aardig rendement op van 4,8 procent. 

Dit lonkende dividendrendement bij Bam en ook (in mindere mate) Heijmans kan de koersstijgingen deels verklaren.

Dit wil niet zeggen dat de koersstijgingen een voorbode zijn voor een ommekeer in resultaten. Voor een echte upswing moeten beleggers waarschijnlijk nog wel even geduld hebben. Voorspellingen gaan uit van een aantrekkend bouwvolume na 2014.

Strategie
De gehele bouwsector is momenteel in een fase waarin het de strategie evalueert en hier aanpassingen in maakt.

Speerpunten zijn verhoging van de interne efficiency, verdere internationalisatie en meer inzet op geïntegreerde contracten, waarbij bouwbedrijven het geheel traject van ontwikkeling tot onderhoud voor hun rekening nemen.

Verduurzaming van gebouwen en leefomgeving is een ander element waar bouwbedrijven op in kunnen zetten.
Last but not least is publiek-private samenwerkingsverbanden (PPS) een groeimarkt.

Met name Bam is hierin een sterke speler en heeft hier ook veel ervaring mee opgedaan in het Verenigd Koninkrijk, waar PPS veel verder ontwikkeld is. Vooral ook Ballast Nedam zet zijn kaarten hier op in.

Bij PPS gaat het om interessante bouw- en infraprojecten, waar veelal een langjarig huur- dan wel onderhoudscontract aan vast zit van een stabiele partij, de overheid zelf.

Met al deze strategische accentverschuivingen kunnen bouwers nieuwe perspectieven krijgen. Zo acht Bam het in 2015 een mogelijke nettomarge van 3 procent haalbaar, tegen nu 1,3 procent. Beleggers lijken daar behoorlijk op in te spelen.

MEER BAM:

15 november 2012

6 oktober 2012

23 augustus 2012
 
16 augustus 2012

10 mei 2012

8 maart 2012

MEER HEIJMANS

8 november 2012

  22 augustus 2012

21 april 2012

  1 maart 2012

31 januari 2012




Gerelateerde artikelen