VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ASML vraagt geduld van beleggers

De vierde kwartaalcijfers van ASML voldoen. Maar het feit dat de wereldmarktleider uit Veldhoven dit jaar alles op de tweede jaarhelft zet valt verkeerd op de beurs.

Ruim vier procent daalt de koers van chipmachinefabrikant ASML na publicatie van de jaarcijfers.

Nadat het bedrijf vorig jaar op de beurs twee derde in waarde is gestegen verwachten beleggers maar een ding en dat is groei.

Dat zit er voorlopig niet in. ASML streeft voor dit jaar naar een omzet vergelijkbaar met 2012. Vooral vraag naar geheugenchips door de teruglopende pc-markt (25 procent van de omzet) raakt het technologieconcern.

Het eerste kwartaal zal matig zijn, met een naar verwachting geleidelijk herstel in de rest van het jaar. Het afgelopen jaar is al met al toch ook een stuk minder geweest dan het recordjaar 2011.

Ruim onder recordjaar
Het vierde kwartaal bleek veruit de zwakste periode voor ASML en de grootste aanstichter van de gedaalde jaaromzet (min 16 procent) lagere nettowinst (-met 22 procent tot 1,16 miljard euro).

In de jaarwinst zit ook nog een belastingvoordeel van netto 116 miljoen euro. Daar staan 14 miljoen euro aan acquisitiekosten tegenover voor de .

Inclusief het belastingvoordeel is de winst per aandeel uitgekomen op 2,70 euro, tegen 3,45 euro het jaar ervoor.

Dividend wel omhoog
Ondanks de winstdaling trekt ASML het dividend met 15 procent op tot 53 cent per aandeel. Het totale dividend van 215 miljoen euro is boven verwachting, maar met 1,8 miljard euro in kas is dat goed te doen.

ASML is ook voornemens een nieuw programma inkoop eigen aandelen te starten, maar zal dat bekend maken een bijzondere aandeelhoudersvergadering die gepland staat op 5 februari.

Lage orderontvangst
ASML rekent voor het eerste kwartaal 2013 op een omzet van 850 miljoen euro, beduidend lager dan de gemiddelde kwartaalomzet van bijna 1,2 miljard euro over 2012 en ruim onder de gemiddelde analistenverwachting van 1,1 miljard euro.
 

Deze lage omzetverwachting houdt sterk verband met de relatief geringe orderontvangst in het vierde kwartaal van 667 miljoen euro, exclusief EUV-machines (de nieuwste generatie machines). In het derde kwartaal lag de orderontvangst nog op 831 miljoen euro.

Ook de voorziene brutoverkoopmarge van 38 procent, ligt flink lager dan de 42,4 procent over geheel 2012.
Het orderboek beslaat nu 46 systemen met een totale waarde van ruim 1,2 miljard euro, een half miljard euro minder dan een jaar terug.

Goede hoop
Ondanks het gegeven dat ook 2013 hoogstwaarschijnlijk niet als nieuw recordjaar de boeken in zal gaan, zijn er hoopgevende ontwikkelingen.

ASML zegt dat er onder chipfabrikanten noodzaak bestaat om over te schakelen naar hoogwaardigere lithografie-systemen die nodig zijn voor de nieuwste generatie mobiele producten.

Wat dat betreft zit ASML als wereldmarktleider met de meest hoogwaardige technologie in een zetel. Nu alleen nog aan die hoge verwachtingen voldoen.




Gerelateerde artikelen