VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AT&T stapt uit de coulissen als koopjesjager

Europese telecommarkt AT&T gaat volgens The Wall Street Journal op zoek naar overnamekansen in het buitenland, in het bijzonder Europa. KPN ligt voor de hand als mogelijke prooi. Met de nodige kanttekeningen.

Volgens de krant ziet AT&T nu dankzij de lage beurswaarderingen een unieke kans om in te stappen in de Europese telecommarkt.

Het bedrijf zou nieuwe technologie en nieuwe prijsstrategieën in Europa kunnen uitrollen.

Maar bij beide punten zijn vanuit het perspectief van KPN wel kanttekeningen te plaatsen.

Het is inderdaad waar dat de VS voorlopen op Europa als het gaat om de introductie van 4G-diensten, de volgende generatie mobiel dataverkeer.

Enkele jaren geleden begon AT&T met de uitrol van 4G-netwerken en inmiddels is een groot deel van het land gedekt. KPN gaf enkele dagen geleden pas het startschot voor de introductie van 4G. Maar in Europa en Nederland zit KPN wel in de voorhoede.
 
Dan de prijsstrategie van AT&T. Volgens de krant zijn Europese verdienmodellen nog te veel gericht op sms en spraak. Maar juist KPN heeft bijna twee jaar geleden al geconstateerd dat het verdienmodel op zijn kop moest en gericht moest worden op data.

Hechte banden
Wat wel voor een eventuele overname van KPN zou kunnen pleiten is dat er hechte banden zijn tussen AT&T en KPN’s Zuid-Amerikaanse grootaandeelhouder America Móvil.

AT&T heeft een belang van circa acht procent in America Móvil. Ook werken de twee bedrijven al meer dan twintig jaar intensief samen onder meer door het delen van technologie.

Zo bezien is de gedachte dat de twee telecomgiganten van het westelijk halfrond samen optrekken om juist in Nederland hun slag te slaan, niet zo gek.

Herkansing
Dat AT&T nu uit de coulissen komt als partij die interesse heeft in ondergewaardeerde Europese telecombedrijven, roept wel de vraag op of KPN zich vorig voorjaar breed genoeg heeft georiënteerd.

In een wanhoopspoging zich America Móvil van het lijf te houden ging het toen, zonder succes, op zoek naar kopers voor de Duitse dochter E-Plus.

Het kwam niet tot een deal en America Móvil kreeg zijn belang van 28 procent. Het lijkt erop dat de focus vrijwel uniek op het Spaanse Telefónica lag.

Hebben het management en de zakenbankiers hier een steekje laten vallen door niet naar de andere kant van de oceaan te kijken? Wellicht dat in de loop van dit jaar een herkansing komt.




Gerelateerde artikelen