VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grontmij versterkt financiën met verkoop winstgevend Frans onderdeel

Grontmij gaat een goed presterend onderdeel verkopen. Volgens het bedrijf is het een strategische beslissing. Maar de financiële kant van de zaak lijkt minstens zo belangrijk.

Het ingenieursbureau zette de Franse Monitoring & Testing-tak maandag in de etalage. Dit onderdeel heeft circa 1000 medewerkers en genereerde in 2011 een omzet van circa 110 miljoen euro.

Het onderdeel kwam in 2010 met de overname van Ginger in handen van Grontmij. Heel Ginger had toen 2600 medewerkers en circa 262 miljoen euro omzet. Het gaat dus om meer dan een derde van de toentertijd overgenomen activiteiten.

Op deze activiteiten zit een gezonde winstmarge. In 2009 bedroeg de ebita-marge 8,8 procent. En ook nu, terwijl Europa economisch stagneert, draait de tak marges ‘hoog in de enkele cijfers’, aldus Grontmij maandag.

Waarom?
Waarom dan juist dit onderdeel verkopen? Grontmij stelt dat de tak weinig toevoegt aan de ingenieursactiviteiten. Er is amper synergie en als Grontmij ervan af is kan het bestuur zich focussen op deze kernactiviteit.


 
“Monitoring & Testing staat voor 100 procent op zichzelf. Het heeft zijn eigen management en er is geen operationele match met de rest van Grontmij”, aldus financieel topman Frits Vervoort in een toelichting voor analisten.

Maar in 2010, toen Grontmij besloot Ginger over te nemen, lag dat anders. “De nummer 1 positie van Ginger in Frankrijk op deze markt brengt waardevolle vaardigheden en kennis naar de groep. Grontmij heeft deze activiteiten binnen zijn eigen netwerk, maar deze toevoeging is een grote stap vooruit.”

Geld
Nou heeft Grontmij een nieuw bestuur dat natuurlijk anders tegen de strategie aan zal kijken. Maar het lijkt er toch sterk op dat de financiële kant van de zaak minstens zo belangrijk is om tot verkoop over te gaan.

Dit klonk ook door in de woorden van Vervoort. “Dit zal onze financiële positie versterken. Het staat ons toe om onze leningvoorwaarden te heronderhandelen.”

SNS Securities schat dat de verkoopopbrengst in de orde van 50 tot 80 miljoen euro kan liggen. Daarmee zou Grontmij een stevige hap uit de nettoschuld kunnen nemen die nu nog op circa 100 miljoen euro staat.

Grontmij heeft vorig voorjaar zijn financiën op orde moeten brengen met een herfinanciering van schulden en een aandelenemissie van 80 miljoen euro. Daarbij is ook vastgelegd dat de verhouding tussen nettoschuld en bedrijfsresultaat moet dalen van 4 eind 2012 tot 2,5 eind 2014.

Dit doel komt bij een succesvolle verkoop snel dichtbij. Maar het gaat wel ten koste van een bedrijfsonderdeel waar een groot deel van de winst van het bedrijf wordt gemaakt.

LEES MEER:

14 november 2012

30 augustus 2012

8 juni 2012

18 mei 2012

20 februari 2012

  20 januari 2012

9 januari 2012





Gerelateerde artikelen