VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

28 januari 2013

Cash-opbrengst Fugro-onderdeel valt lager uit

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Fugro en CGGVeritas ronden voor het eind van de maand de verkoop van de Geoscience-tak van de Nederlandse bodemonderzoeker af. Dat de bedrijven snel schakelen betekent wel dat de directe cash-opbrengst voor Fugro lager uitvalt.

De twee bedrijven meldden maandag dat de transactie uiterlijk 31 januari wordt afgerond. Per die datum gaan 2500 medewerkers van de tak, die data over de zeebodem verzamelt en verwerkt, over naar de Fransen.

CGGV betaalt 1,2 miljard euro voor de divisie. Maar de geldsom die Fugro krijgt, valt lager uit.

Fugro steekt 225 miljoen euro in een nieuwe joint venture met de Fransen. Maar daarnaast bleek maandag dat het bedrijf CGGV ook nog eens een lening van 225 miljoen euro verstrekt om de overname te financieren.

Eerder gemeld
Bij het aankondigen van de verkoop in september had Fugro al laten weten dat als een aandelenemissie van CGGV zou mislukken het met een lening over de brug zou komen. De emissie is geslaagd, maar Fugro leent CGGV alsnog 225 miljoen euro.

Financieel topman André Jonkman legt uit hoe dit zit. "De aandelenemissie hebben ze perfect voor elkaar gekregen. Maar ze zouden nog een stuk financieren met een lening in Amerika. Niet dat ze het niet voor elkaar krijgen, maar een aantal formaliteiten kost meer tijd."

De partijen besloten om daar niet op te wachten. "Op een gegeven moment moet je afscheid nemen van het spul dat je verkoopt. Als je te lang blijft wachten worden mensen onrustig." Jonkman voegde toe dat daarbij speelt dat zo wordt voorkomen dat medewerkers vertrekken.

Aflossing
De helft van de lening wordt voor het eind van het jaar afgelost. De rest in vier termijnen. Er is geen mogelijkheid op conversie in aandelen en de lening is afgedekt met zekerheden, aldus Jonkman.

Fugro maakte eerder bekend dat het de opbrengst van de verkoop aanwendt voor de aflossing van bankleningen en het financieren van groei door middel van kapitaalinvesteringen en eventueel overnames. Dat de opbrengst nu lager uitvalt, heeft op zich geen impact op deze plannen.

Maar het betekent wel dat Fugro in totaal 450 miljoen euro investeert in een bedrijf waarvan analisten na de aankondiging van de deal constateerden dat het een relatief zwakke financiële positie heeft. Of de bodemonderzoeker daarmee een groot financieel risico neemt zal op termijn blijken.


Gerelateerde artikelen

Fugro kan verder profiteren van de hogere olieprijs
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}