VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Outperformance Bonus Note 2012-2017

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst.

Deze keer: Outperformance Bonus Note 2012-2017

Wat is het en voor wie?
‘Best of Both Worlds I’, luidt de ondertitel van de brochure die Wilgenhaege Vermogensbeheer heeft gemaakt voor de Outperformance Bonus Note 2012-2017. Het lijkt dus het begin van een serie te worden. Maar eerst maar eens naar dit exemplaar kijken.

Het gaat hier om een gestructureerd product met een looptijd van vijf jaar waarmee kan worden geprofiteerd van de eventuele koersstijging van een mandje van tien aandelen die door de vermogensbeheerder zijn geselecteerd. De
tien aandelen (Adidas, Atlas Copco, HSBC, Pernod Ricard, LVMH, Syngenta, Swatch, Unilever, BMW en SABMiller) hebben met elkaar gemeen dat zij alle tien relatief veel omzet behalen uit opkomende markten.

Dat is wat Wilgenhaege bedoelt met ‘Best of Both Worlds’. Beleggers doen met dit product mee met een mandje waarin de tien bedrijven allemaal een gewicht hebben van 10 procent. Mogelijk ook naar beneden, want er is slechts een voorwaardelijke hoofdsomgarantie.

Als het mandje 30 procent lager eindigt, vervalt de hoofdsomgarantie. Als het mandje stijgt, krijgen beleggers 140 procent van deze stijging. Dus als er een stijging is met 30 procent, krijgen beleggers 42 procent (30 x 1,4). Daar staat tegenover dat het dividend op de aandelen wordt opgegeven.

Dat is voor dit mandje circa 2,7 procent per jaar, wat over de hele looptijd optelt tot zo’n 14 procent.

Kansen, kosten en risico’s?
De Outperformance Bonus Note wordt gedistribueerd door Wilgenhaege, maar is gemaakt door ING. Beleggers lopen debiteurenrisico op ING. Dat is te overzien, want ING heeft een A+ rating bij S&P en is een systeembank voor Nederland.

De note kon tot de introductie worden gekocht voor 102 procent, maar er is geen beursnotering. ING geeft echter wel prijzen af en er kan via Wilgenhaege in deze note (ISIN-code: XS0828848407) worden gehandeld.

De kosten worden niet helemaal duidelijk, maar in de brochure wordt melding gemaakt van een eenmalige vergoeding van 4 procent die Wilgenhaege toucheert voor de distributie.

Daarnaast is er een ´lossingsvergoeding´ van 0,25 procent voor degenen die het product tot het eind van de rit vasthouden. Een dergelijke kostenpost zien wij niet vaak.