VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

01 januari 2013

Fortis Best of Both Worlds Note

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Beleggingsproducten zijn er in vele soorten en maten. Beleggers krijgen soms aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn of vooral vragen oproepen. Dan biedt de VEB checklist uitkomst.

Deze keer: Fortis Best of Both Worlds Note

Wat is het en voor wie?
Bij het hiervoor beschreven product van Wilgenhaege viel de kreet ‘the best of both worlds’ en dat klonk bekend in de oren. Was er al niet eens een Best of Both Worlds Note? Jazeker, Fortis bracht onder die naam in maart 2008 al eens een gestructureerd garantieproduct op de markt.

Dat was vlak na de fatale overname van ABN Amro. Fortis wilde met dit product beleggers in één keer met bescherming laten beleggen in acht fondsen van de nieuwe groep: vier van ABN Amro en vier van Fortis. De Fortis Best of Both Worlds Note had in 2008 een looptijd van zeven jaar en loopt nu dus nog ruim twee jaar door.

De note is dagelijks verhandelbaar op Euronext (ISIN code: XS0350760269) en staat rond 93 procent van de nominale waarde. Het koersverloop is gekoppeld aan de prestatie van een mandje van acht fondsen, vier van het oude Fortis en vier van het oude ABN Amro.

Deze fondsen, waaronder het destijds zeer succesvolle Fortis Obam, zijn inmiddels in handen geraakt van BNP Paribas. En die Franse bank is nu ook de debiteur bij dit product.

Kansen, kosten en risico’s?
Beleggers ontvangen aan het eind van de rit de nominale waarde van 100 procent, plus een eventuele koerswinst. Het dividend dat de fondsen uitkeren, krijgen de beleggers in de note echter niet en de note heeft ook nog eens een extreem dikke asian tail: de eindwaarde wordt bepaald door in de laatste drie jaar van de looptijd de maandelijkse stand van het mandje te middelen.

Die periode is dus al begonnen. Als gevolg van het beroerde koersverloop sinds 2008 van de meeste fondsen is duidelijk dat er van koerswinst geen sprake kan zijn.

Beleggers ontvangen na zeven jaar wel 100 procent van de nominale waarde. Deze note is een zerocoupon obligatie geworden.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}