VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Krimp Amerikaanse economie geeft Fed alibi voor de geldkraan

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar onverwacht gekrompen. Voor de Fed genoeg reden de geldpersen op volle toeren te laten draaien.

Met een krimp van 0,1 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar moet de Amerikaanse economie uitkijken niet weer in een recessie terug te vallen.

Al drie jaar lang, sinds het tweede kwartaal van 2009, heeft het land de opgaande lijn te pakken. Maar opnieuw blijkt dat alle monetaire en budgettaire stimuli onvoldoende effect hebben.

Tijdelijke dip?
Economen vinden het echter nog veel te vroeg het "R-woord" in de mond te nemen, vooral omdat de economische contractie grotendeels het gevolg zou zijn van eenmalige tegenvallers.

De krimp wordt vooral veroorzaakt door lagere defensie-uitgaven en teruglopende investeringen in voorraden.
Defensie-uitgaven krompen liefst 22 procent op jaarbasis. Mogelijk dat dit te maken heeft met de dreigende fiscal cliff waardoor er automatische bezuinigingen zouden starten. Dan zou het op een tijdelijk effect kunnen gaan.

De krimp kan meteen ook voor overtrokken positieve cijfers over het huidige kwartaal betekenen. Lagere voorraden moeten immers weer worden aangevuld.

Verder heeft een negatief saldo op de handelsbalans een negatieve impact op de groei gehad. De export daalde met 5,7 procent, wat deels verklaard wordt door de effecten van orkaan Sandy en de droogte .

Gunstig is dat de consumentenbestedingen aardig in de lift zitten en datzelfde geldt al langere tijd voor bedrijfsinvesteringen.

Wel degelijk zorgen
Hoewel het krimpcijfer te nuanceren valt, zijn er wel degelijk zorgen voor de Amerikaanse economie. Zowel de huizen- als de arbeidsmarkt hebben een aardig herstel laten zien, maar de vaart lijkt er wat uit. Daarnaast dreigen er nog altijd automatische bezuinigingen, die de economie zeker zullen raken.

Consumentenbestedingen zitten in de lift, maar hogere belastingen en onzekerheid over de begroting kan de Amerikaanse consument terughoudender maken. Datzelfde geldt natuurlijk als de woning- en arbeidsmarkt gaat haperen.

De forse daling van het consumentenvertrouwen over de maand december is geen goed teken, maar zal ook sterk beïnvloed zijn door de perikelen rondom het begrotingsravijn.

Verder blijft het zorgelijk dat vooral China en Europa minder producten van Amerikaanse makelij aanschaffen.

Fed blijft actief
Genoeg redenen voor Fed-baas Ben Bernanke actief aan de geldkraan te blijven draaien en deze voorlopig niet dicht te doen.

De Fed bevestigde dan ook door te gaan om iedere maand in totaal 85 miljard dollar aan schuldtitels uit de markt te halen. Bernanke zal dit voort te zetten zolang de arbeidsmarkt geen significante verbetering laat zien.

Daarnaast herhaalde het stelsel van centrale banken het rentetarief tegen de nul procent te houden ruim tot na beëindiging van de kwantitatieve verruiming en totdat het economisch herstel vaart krijgt.

De Fed kan dit doen omdat de inflatie naar verwachting niet boven de 2,5 procent uitkomt, de grens die de Fed heeft gesteld. Een tijdelijke dip of niet, echt vlotten wil het niet met de Amerikaanse economie.

Bernanke en de zijnen zullen daarom nog maar eens goed moeten nadenken over de effectiviteit van hun ruime beleid en zich de vraag moeten stellen of dit opweegt tegen de risico's die dit met zich meebrengt.