VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

02 februari 2013

De man die snel kon schakelen

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

SNS Reaal is ten onder gegaan aan kolossale verliezen op een pakket vastgoedleningen die het in 2006 kocht van ABN Amro. Topman destijds was Sjoerd van Keulen, die zijn vakantie afbrak om de deal "in recordtijd" rond te krijgen.

"Met de kennis van nu...".

Als Sjoerd van Keulen, voormalig topman van SNS Reaal, ooit nog eens publiekelijk gaat reageren op het debacle SNS Reaal dan zullen deze woorden ongetwijfeld onderdeel uitmaken van zijn betoog.

Tot die tijd zullen we het moeten doen met eerdere uitspraken van Van Keulen.

Terug van pensioen
Sjoerd van Keulen, politicoloog, bestuurder bij Mees Pierson en Fortis, was al gestopt met werken toen hij werd gevraagd voor SNS Reaal in 2002.

De bankverzekeraar was toen een bescheiden speler zonder beursnotering. SNS Reaal zocht de vlucht naar voren en Van Keulen werd gezien als de ideale man om de geplande groei in goede banen te leiden; zakenglossy
Quote refereerde in 2003 nog aan Van Keulen als "een van de beste riskmanagers van Europa."

In 2006 bracht Van Keulen SNS Reaal naar de beurs. Onder het motto "SNS Reaal gaat naar de beurs, ga je mee?"werden particuliere beleggers nadrukkelijk opgeroepen om aandelen te kopen.

Terug van vakantie
Met het opgehaalde geld van beleggers slaat SNS aan het overnemen. Voor de beursgang had het concern laten weten vooral te willen uitbreiden in de verzekeringssector, maar de eerste aankoop betreft Property Finance, de vastgoedfinancieringstak van Bouwfonds.

Van Keulen over die overname in FEM Business: "Plotseling werd dat deel van het Bouwfonds aangeboden. We hadden er niet meer op gerekend totdat ik dat telefoontje kreeg. ‘Jij hebt toch gezegd dat je snel kon schakelen', zei de vertegenwoordiger van ABN Amro tegen mij. Ik was op vakantie in Zuid-Afrika, had me niet voorbereid.

De direct betrokkenen, waaronder ik, hebben toen hun vakantie onderbroken. Daarna was de deal in recordtijd rond."

Gemakkelijk
Property Finance bleek uiteindelijk de ondergang van SNS Reaal. Miljarden heeft SNS moeten afboeken vanwege verliezen op de portefeuille leningen. Property Finance bleek erg gemakkelijk in het verstrekken van grote leningen. Projecten waarvoor bij andere banken geen geld te krijgen was mochten rekenen op kapitaal van de bankverzekeraar uit Utrecht.

Maatregelen
Bij bekendmaking van de nationalisatie van SNS Reaal liet minister van financiën Dijsselbloem weten geen verdere stappen te overwegen tegen de verantwoordelijken voor de catastrofe bij SNS.

Politieke partijen denken daar inmiddels anders over en willen de falende bestuurders aansprakelijk stellen. Ook beleggers, waaronder de VEB, onderzoeken manieren om compensatie te krijgen voor het falende beleid.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}