VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Twee kanten op met aandelen Imtech

Heftige koersbewegingen: voor optiebeleggers maakt het niet uit of het om een koersstijging of -val gaat. Met de juiste strategie profiteren ze in beide gevallen.

Vorig jaar was bepaald niet het jaar van Imtech. Het aandeel, jarenlang één van de absolute uitblinkers op het Damrak, viel in 2012 hard van zijn voetstuk.

Het begon al met het begin november door de AFM ingestelde register van short-posities. Hieruit bleek dat een aantal professionele beleggers flinke short-posities in de technische dienstverlener uit Gouda had opgebouwd. Zij speculeerden daarmee op een koersdaling.

Beleggers begonnen zich af te vragen wat er mis zou kunnen zijn. Dat gevoel werd versterkt doordat een analist van ABN Amro zijn advies plotsklaps verlaagde van kopen naar verkopen. Hij schetste een scenario waarbij Imtech de afspraken met de banken zou moeten breken door problemen met het werkkapitaal.

De koers van het aandeel Imtech stortte in. Dat er daarna een paar andere analisten opstonden die het aandeel uiterst koopwaardig (strong buy) noemden, hielp niet veel meer, net als de bezwerende reactie van Imtech.

Half december kwam daar een echt schandaal bij. De FIOD maakte bekend te onderzoeken of Imtech valsheid in geschrifte heeft gepleegd bij het opstellen van de jaarrekening van een dochterbedrijf.

Slecht nieuws
Ook deze aantijgingen sprak Imtech tegen, maar het gerechtshof van Leeuwarden oordeelde toch echt dat Imtech “de waarheidsplicht met voeten heeft getreden” bij het opstellen van een jaarrekening voor een dochterbedrijf die als bewijs diende in een conflict met een oud-werknemer.

De opeenstapeling van slecht nieuws en de onzekerheid die hierop volgde, raakten het aandeel hard. Rond de jaarwisseling koerste Imtech iets onder de 18 euro, bijna 8 euro onder de hoogste koers die in maart werd neergezet (25,49 euro).

Koersbewegingen voorspellen is een heikele kwestie, maar de onrust rond Imtech maakt het onwaarschijnlijk dat het aandeel dit jaar onveranderd zal blijven liggen. Beleggers kunnen daarop inspelen met een optiestrategie die long strangle wordt genoemd.

Daarbij kan worden geprofiteerd van een forse koersbeweging, ongeacht of die omhoog of omlaag is. Beleggers kunnen een dergelijke strangle opzetten door de aankoop van een ‘out-of-the-money’ calloptie én een ‘out-of-the-money’ putoptie. Dat kan met een relatief klein bedrag ten opzichte van de onderliggende waarde.

Daarvoor zijn twee transacties nodig *:
1. Koop 1 calloptie IM €20 sept 2013 à 0,90 euro. Kosten per contract 90 euro.
2. Koop 1 putoptie IM €16 sept 2013 à 1,00 euro. Kosten per contract 100 euro.

Kostprijs van de gekochte opties is 190 euro per strangle, terwijl de onderliggende waarde (100 aandelen Imtech) een waarde vertegenwoordigt van circa 1800 euro. Omdat er alleen opties zijn gekocht en niet geschreven is er geen ‘marginverplichting’.

Met deze positie heeft een belegger het recht om tot en met de derde vrijdag van september honderd aandelen Imtech te kopen voor 20 euro, óf honderd aandelen Imtech te verkopen voor 16 euro. We gaan voor opties met een vrij lange looptijd, om niet al te veel optiepremie per maand te verliezen. Met opties is de stelregel: lang kopen, kort schrijven.

Met deze optieconstructie is het mogelijk om blootstelling aan bijna tien keer zoveel stukken Imtech te krijgen dan via reguliere aankoop van aandelen. Bedenk dan wel dat het risico ook vertienvoudigt. Verstandiger is het een deel cash aan te houden naast een of enkele van deze optieconstructies.

In de grafiek is het resultaat getoond van één strangle en van drie strangles ten opzichte van een belegging in honderd aandelen Imtech.

Drie scenario’s
Een belegger kan deze constructie aangaan en er dan tot de expiratie op de derde vrijdag in september (20 september 2013) niet meer naar omkijken.
 
 

In dat geval zijn er drie scenario’s denkbaar:
1.Imtech staat op 20 september onder 16 euro. De putopties zijn dan geld waard en kunnen worden verkocht. Uitoefenen kan ook als de aandelen Imtech in portefeuille zijn.

2.Imtech staat tussen 16 en 20 euro. Beide opties lopen waardeloos af en de volledige inleg gaat verloren.

3.Imtech staat boven 20 euro. De callopties zijn geld waard en kunnen worden verkocht of uitgeoefend. Dat betekent dat de aandelen worden aangekocht voor een prijs onder de beurskoers op dat moment.



Risico
Het grootste risico van deze constructie schuilt in scenario twee. De opties hebben een waarde die met het verstrijken van de tijd langzaam afneemt. Een strategie als de long strangle vereist een zeer actieve bewaking. Wie niks doet tot september verdient alleen geld als Imtech boven de 22 euro of onder de 14 euro staat. Dat kan, maar het hoeft niet.

Er komt ongetwijfeld nieuws rond Imtech in de komende maanden. De sombere analisten kunnen alsnog gelijk krijgen en Imtech kan in liquiditeitsproblemen komen, maar het kan ook overwaaien. Op zo’n moment is het zaak te handelen.

Bij een forse beweging kan de optie waar winst op zit worden verkocht, bij voorkeur met een opbrengst waarmee de kostprijs van beide opties meer dan goedgemaakt wordt.

De andere optie blijft in bezit vast en kan eventueel worden verzilverd als het aandeel weer een tegengestelde beweging maakt.