VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Aandeelhouders KPN bloeden na onverwachte claimemissie

Telecomconcern KPN kondigt dinsdagochtend een sterk verwaterende claimemissie aan. De aandeelhouders betalen de rekening voor de problemen bij KPN. Obligatiehouders worden gespaard.

Na SNS en Imtech komt nu ook KPN met een negatieve klapper: de koers van het telecomconcern stort bijna 25 procent in elkaar. 

Dat KPN in de touwen lag was duidelijk. Topman Eelco Blok zette kort na zijn benoeming begin vorig jaar een streep door het aandeleninkoopprogramma, iets later ging het dividend eraan. Vandaag doet Blok hier nog een schepje bovenop.

KPN maakt een claimemissie van 4 miljard euro bekend. Aangezien de beurswaarde van KPN maandag nog ongeveer 6 miljard euro bedroeg, zien aandeelhouders hun toekomstige winsten met ongeveer 66 procent verwateren (4 gedeeld door 6 miljard euro).

Balans verrot
Als de inkomsten beginnen te knellen - het bedrijfsresultaat (ebitda) van KPN daalde met 11 procent tot 4,7 miljard euro - verschuift de aandacht van beleggers van de winst- en verliesrekening weer naar de balans.

Bij KPN barst de schuld inmiddels uit zijn voegen. Het is het derde kwartaal achter elkaar dat de zogeheten leverage rate, de verhouding tussen de netto schuld en het bedrijfsresultaat (ebitda), boven het streefmaximum van KPN zelf ligt (2,5). 
 
Door de extreem dure frequentieveilingen van ongeveer 1,4 miljard euro in december vorig jaar liep het verhoudingsgetal op tot 3 in het vierde kwartaal. Als rekening wordt gehouden met het effect van de op termijn geplande consolidatie van glasvezellegger Reggefiber, bedraagt de ratio zelfs 3,2.

KPN zal dit onderdeel op een zeker moment in haar eigen balans moeten verwerken. De schuld zal daardoor verder toenemen.

Als het geld van de aangekondigde kapitaalronde binnenstroomt valt de ratio met 2,3 weer binnen de eigen doelstelling van tussen de 2 en 2,5.

Obligatiehouder gespaard
Geen belegger zal ontkennen dat de schuldproblematiek van KPN serieus is. Maar, zo laat de felle koersreactie ook zien, weinig beleggers hadden met zo´n forse verwatering van het aandelenkapitaal rekening gehouden.

Het roept de vraag op of deze “noodgreep” echt nodig was. De schulden zijn hoog, maar KPN kon met het grootste gemak geld uit de markt halen. In juli vorig jaar werd nog een grote obligatielening uitgegeven met een couponrente van slechts 3,25 procent. Gisteren lag de rente van deze obligatie met 3,4 procent hier net iets boven.

Zelfs als kredietbeoordelaars het stempel `investment grade´ van KPN zouden afpakken, en de rente wat zou oplopen, zou KPN deze last wel kunnen dragen. In ieder geval was de pijn voor aandeelhouders dan aanzienlijk minder groot geweest. Ook kon gedacht worden aan een kleinere claimemissie.

Het is duidelijk dat topman Blok met deze beslissing meer aan de obligatiehouder dan aan de aandeelhouder heeft gedacht.

Mexicaans staartje    
De grootse pijn van deze beslissing zit waarschijnlijk in Mexico. Topman Carlos Slim van América Móvil zag de waarde van zijn 28 procentbelang in KPN binnen een half jaar al halveren.

Nu moet Slim ook nog eens ruim een miljard euro in KPN steken als hij wil voorkomen dat zijn belang verwatert. Of hij dit gaat doen is nog onduidelijk.

Een saillant gegeven is dat de claimemissie goedgekeurd moet worden in een speciale aandeelhoudersvergadering die op 19 maart gehouden wordt.

Slim kan met 28 procent van de aandelen, en een gemiddeld opkomstpercentage van rond de 55 procent, dwars gaan liggen als hij niets in de plannen van het bestuur ziet.  

Eén zin in het kwartaalbericht verraadt dat KPN een exit-route heeft ingebouwd mocht het op verzet uit Mexico stuiten.

“KPN zou kunnen overwegen of, afhankelijk van marktomstandigheden, een gedeelte van het op te halen bedrag van 4 miljard euro vermogen als alternatief door middel van eigen vermogen gerelateerde of andere kapitaalinstrumenten kan worden opgehaald”.

Beroerde cijfers in het kort
De claimemissie is niet het enige slechte nieuws voor beleggers. Ook de onderliggende prestaties van het concern lieten in 2012 te wensen over. 
* De nettowinst kwam 55 procent lager uit op 693 miljoen euro in 2012. De reden hiervoor was een lagere operationele winst, een eenmalig belastingvoordeel in 2011 en hogere herstructureringskosten. Het bedrijfsresultaat, meer een maatstaf om de operationele gang van zaken te beoordelen, slonk 11 procent tot 4,7 miljard euro.

* In Nederland blijft de mobiele tak onder druk staan als gevolg van minder bel en sms verkeer. De omzet kromp hier met 8,6 procent. De uitrol van 4G moet moet het tij keren. KPN is de eerste aanbieder in Nederland die 4G diensten aanbiedt.

* Het Duitse onderdeel E-Plus werd door KPN altijd geprezen als groeibriljant met een hoge winstgevendheid. Het feestje lijkt een beetje voorbij. “In 2012 is de groei van de omzet uit mobiele diensten afgenomen, terwijl de marge sterk bleef”. KPN verwacht dat de marges op korte termijn hier ook een knauw krijgen als gevolg van investeringen om de groei weer aan te wakkeren.

* Het negatieve kwartaalbericht sluit af met een positieve noot. “KPN verwacht een dividend per aandeel van 0,03 euro in 2013 en 2014. Daarna wordt weer groei van het dividend per aandeel verwacht, afhankelijk van de operationele prestaties en de financiële positie”.  




Gerelateerde artikelen