VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

06 februari 2013

Bill Gross (Pimco) ziet bubbels in vrijwel alle asset categorieën

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Volgens Pimco voorman Bill Gross moeten beleggers zich opmaken voor bijzonder lage rendementen op aandelen, obligaties, vastgoed en afgeleide producten. Inflatie zal de waarde ervan uithollen.

Met de titel "Credit Supernova" laat Bill Gross er in zijn recentste maandelijks nieuwsbrief geen misverstand over bestaan.

De voorzitter en mede-oprichter van 's werelds grootste obligatiebeheerder Pimco, beheerd vermogen 2.000 miljard dollar, zegt dat beleggers zich bijzonder ongerust moeten maken over het huidige goedkoopgeldbeleid van de centrale banken.

De 68-jarige Gross, geschat vermogen: 2,1 miljard dollar, waarschuwt al langer, maar zijn toonzetting is nog nooit zo zorgwekkend geweest.

Liever tastbare investeringen
De vloedgolf aan goedkoop geld en de verwachte inflatie daardoor zal de waarde van vrijwel alle assets uithollen.

Volgens Gross dienen beleggers lagere rendementen te accepteren en vooral geld te steken in staatsobligaties met korte looptijden en assets waar zij fysiek hun tanden in kunnen zetten, zoals goud, olie of grond.

Niet in de VS
Verder raadt Gross aan niet in de Verenigde Staten te beleggen en uit te wijken naar landen als Australië, Brazilië, Mexico en Canada.

De obligatiestrateeg waarschuwt al lange tijd voor de grote problemen van de Verenigde Staten, waaronder de in zijn ogen onhoudbare schuldpositie en vergrijzing.

Als positieve elementen ziet hij dat de Verenigde Staten steeds meer zelfvoorzienend worden in hun energie-behoefte en de herstellende huizenmarkt, al komt dat laatste natuurlijk vooral weer door het ruime monetaire beleid.
Gross is niet helemaal gekant tegen aandelen, maar adviseert aandelen in multinationals of uit opkomende landen te kopen met stabiele kasstromen.

In het algemeen opteert hij voor beleggingen die het relatief goed doen onder lage economische groei.
Niet onlogisch is hij ook voorstander van obligaties die een ingebouwde inflatiebescherming hebben.

"Mijdt langlopende Westerse obligaties uit de Verenigde Staten, het VK en Duitsland, high yield leningen en aandelen van financiële instellingen", aldus het advies van Gross.

Doemdenker
Er zijn nog meer zaken die Gross zijn nachtrust ontnemen. Zo is hij erg bezorgd over de technologische ontwikkeling, die aan de ene kant wel zorgt voor meer welvaart in de wereld, maar ook steeds meer mensen werkloos maakt.

Volgens de Pimco-voor man leidt technologie op termijn daardoor juist tot economische vertraging, geen voorspoed.

Niet alleen
Gross staat niet alleen in zijn visie. De bijna 80-jarige Dan Fuss van het bekende Amerikaanse Loomis Syles Bond Fund, beheerd vermogen 66 miljard dollar, zegt dat obligaties in 55 jaar niet zo duur zijn geweest.

Michael Hasenstab, portefeuillebeheerder van het Templeton Global Bond Fund, beheerd vermogen van ruim 50 miljard euro in wereldwijde staatobligaties, adviseert met klem beleggers uit Amerikaans staatspapier te stappen.

Hasenstab zit bijvoorbeeld in kortlopende staatsobligaties uit Zuid Korea. Ook daar zijn de effectieve rendementen van 2,5-3 procent niet erg hoog, maar is nog uitzicht op valutawinsten. Ook leningen van andere opkomende landen als Maleisië komen volgens hem in aanmerking.


{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}