VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Verwaayen vertrekt: aandeel Alcatel-Lucent in de lift

Ben Verwaayen zwaait later dit jaar af bij Alcatel-Lucent. Daarmee kan de balans worden opgemaakt. De sterke koersstijging na de aankondiging van het vertrek zegt eigenlijk genoeg.

De Frans-Amerikaanse producent van telecomapparatuur bevestigde het vertrek van de Nederlandse topman donderdag.

Volgens de officiële lezing vond Verwaayen het tijd om plaats te maken voor iemand anders.

Maar The Wall Street Journal schetst een ander beeld. Enkele maanden geleden schreef de krant al dat grote aandeelhouders van Verwaayen af wilden. Inmiddels zouden ook commissarissen van de onderneming tot die conclusie zijn gekomen.

Omslag
Verwaayen werd in 2008 gehaald om het tij bij Alcatel-Lucent te keren. De onderneming was in 2006 ontstaan uit de fusie van het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent, de apparatuurdivisie van telecomgigant AT&T.

Maar de krachtenbundeling van wat ooit de nummers 1 en 2 leveranciers van telecomapparatuur waren, leidde niet tot een grote sterke speler.

Verwaayen is er de afgelopen vier-en-een-half jaar duidelijk ook niet in geslaagd om het bedrijf op de rails te krijgen. De WSJ constateert dat Alcatel in te veel verschillende markten actief is, te weinig heeft bezuinigd en geen duidelijke strategie heeft.

Vrije val
De aandelenkoers heeft onder de Nederlander dan ook een vrije val gemaakt. Het aandeel, genoteerd in Parijs en New York, had eind vorig jaar zelfs enige tijd de status van pennystock.

Op het dieptepunt was het koersverlies onder Verwaayen ruim 83 procent. Het bedrijf zag zich eind vorig jaar genoodzaakt om zijn schulden te herfinancieren.

Enerzijds om te garanderen dat toekomstige aflossingen gedaan kunnen worden, anderzijds om tijd te kopen. Verwaayen wilde deze ruimte gebruiken om verder te reorganiseren en op grote schaal onderdelen van de hand te doen.

Onrust
De vormgeving van deze deal, met patenten als onderpand, veroorzaakte onrust in Franse overheidskringen en is daarmee onzeker. Hoe het hiermee verder moet en Alcatel echt weer een stevig fundament geven is aan de opvolger van Verwaayen.

Het bedrijf moet nog op zoek naar die opvolger. Normaal gesproken is de onzekerheid die ontstaat bij vertrek van een topman reden voor een koersdaling.

Alcatel daarentegen noteerde donderdagochtend in Parijs tot 11 procent hoger. Dat zegt genoeg over wat de markt vindt van de prestaties van Verwaayen de afgelopen jaren.
 
Op de hoogte blijven?