VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

11 februari 2013

Supercommissaris Fugro vertrekt en roept veel vragen op

  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Bijna drie maanden geleden stapte de topman van Fugro op, nu vertrekt één van de belangrijkste commissarissen. En Frans Cremers, de vice-voorzitter van de raad van commissarissen, gaat niet met stille trom.

Fugro maakte het vertrek van Cremers maandag bekend.

“De snelheid waarmee veranderingen binnen de financiële organisatie van Fugro worden uitgevoerd als ook dat besluiten van de raad van commissarissen dienaangaande niet adequaat worden doorgevoerd vormen de aanleiding”, aldus het bedrijf.

Het gaat hierbij niet om de cijfers die het bedrijf heeft gepubliceerd, of gaat publiceren, benadrukte Fugro. Maar waar gaat het dan wel om? Wat voor ‘besluiten van de raad van commissarissen’ werden door het bestuur niet adequaat doorgevoerd?

Beperkt
Wat voor besluiten nemen de commissarissen überhaupt? Cremers zei ruim een jaar geleden in een interview met website Management Scope nog dat de rol van commissarissen zich beperkt tot adviseren en toezicht houden.
 “Behalve daar waar het hiring and firing van bestuurders betreft. Daarin heeft de commissaris volgens de wet wel degelijk een executive rol.

Hetzelfde geldt voor forensische problemen. Ook dan mag de commissaris meer doen dan toezicht houden en adviseren. Maar dat is het dan ook ongeveer”, aldus Cremers toen.

Machtigste
Cremers is ook niet zomaar een commissaris. Management Scope riep hem eind vorig jaar opnieuw uit tot machtigste commissaris van Nederland. Naast de positie bij Fugro, zit hij in de raad van commissarissen van onder meer de Nederlandse Spoorwegen, Schiphol en drie andere beursgenoteerde bedrijven.

Hij zat verder in de driekoppige commissie die voor de Ondernemingskamer onderzoek deed naar de gang van zaken bij bank en verzekeraar Fortis nadat het bedrijf aan de rand van de afgrond was gebracht in 2008.

Bij Fugro bracht hij expertise in op het gebied van financiën, risicomanagement en compliance. Hij was voorzitter van het audit-committee dat onder meer de boeken moet controleren.

Serieus
Fugro probeerde aandeelhouders die zich zorgen maakten over het plotselinge vertrek van topman Steenbakker en de verkoop van activiteiten aan het Franse CGGVeritas vorig jaar met een brief te sussen. Maar dat iemand met de statuur en expertise van Cremers plotseling vertrekt is een heel sterk signaal dat er bij Fugro meer aan de hand is dan het bedrijf wil doen geloven.

Beleggers vatten het nieuws in ieder geval serieus op. Het aandeel verloor maandagochtend tot 9,7 procent.

Reactie Fugro
Wouter Mulders, de secretaris van de raad van commissarissen, erkende in een toelichting dat de commissarissen alleen toezicht houden. “Maar ze kunnen wel dingen vinden. Als ze vinden dat het niet goed gaat, kunnen ze dat zeggen.

Ze kunnen vinden dat de financiële organisatie zou moeten worden gewijzigd. Er kan iemand zijn die vindt dat het tempo niet hoog genoeg ligt.”

Mulders kon niet ingaan op de vraag wat voor wijzigingen in de financiële organisatie het precies om gaat. “Dat is de hele organisatie. Het varieert van hoe we investor relations invullen tot treasury tot rapportagelijnen tot control. Heel ruim.”


Gerelateerde artikelen

Fugro kan verder profiteren van de hogere olieprijs
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
Olieprijs stijgt, markt voor dienstverleners keert, Fugro blijft voorzichtig
22-01-2018

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners a…

Lees verder

Shell fugro olieprijs oliesector
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
Fugro ziet licht aan eind tunnel, maar heeft wel kapitaal nodig om de tunnel uit te komen
30-10-2017

Er gloort licht aan het eind van de tunnel bij Fugro, volgens topman Paul v…

Lees verder

Aandeelhouders fugro kapitaal
Agressieve grootaandeelhouder Boskalis wilde Fugro-president-commissaris Harrie Noy wippen

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}