VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Heineken revancheert zich in Europa

De jaarcijfers van Heineken zijn wat beter dan verwacht. Groei in opkomende markten en kostenbesparingen stuwden het resultaat. Positief is vooral ook het herstel in Europa.

En daar zijn dan de afsluitende cijfers van Heineken over een bewogen jaar.

Bij de halfjaarcijfers stelde het concern flink teleur, vooral als gevolg van een zwakke prestatie in Europa.

Daardoor werd nog duidelijker dat Heineken de goed gevulde oorlogskas moest aanspreken voor verdere expansie in groeimarkten.

En dat deed het. Na een felle overnamestrijd lijfde het de zeer winstgevende Singaporaanse Azië Pacific Breweries (APB) in en kocht het de overige Aziatische belangen (APIPL) van zijn voormalige joint venture partner Fraser and Neave.

Jaar van de acquisities
In totaal besteedde Heineken het afgelopen jaar circa 5 miljard euro aan overnames. Hierdoor is de geografische spreiding verder geoptimaliseerd.

Na deze acquisities betrekt de ondernemer 64 procent van het geconsolideerde biervolume en 59 procent van het bedrijfsresultaat uit opkomende markten.

De regio Azië Pacific zal goed zijn voor 9 procent van de concernomzet en 16 procent van het bedrijfsresultaat. Dit is op pro forma basis want de overnames telden het afgelopen jaar maar anderhalve maand mee.

Keerzijde is wel dat de nettoschuld het afgelopen jaar is gestegen van 8,4 miljard euro naar 12,3 miljard. De ratio nettoschuld/ebitda nam toe van 2,2 tot 2,8.

De bierbrouwer heeft zichzelf opgelegd de schuldratio tegen eind 2014 teug te brengen tot onder de 2,5. Even pas op de plaats met grote overnames dus.

Cijfers
Heineken boekte over het afgelopen jaar een totale omzetgroei van 7,4 procent ,
autonoom is sprake van een omzettoename van 3,9 procent, waarbij het geconsolideerde biervolume autonoom met 2,4 procent steeg. Bij de halfjaarcijfers was dat nog 1,6 procent.

Het bedrijfsresultaat (ebit) van 2,9 miljard euro (+ 8 procent; -0,5 procent autonoom) en nettowinst van 1,7 miljard euro (+7,1 procent; 1,6 procent autonoom) zijn wat beter dan verwacht.

Bij de halfjaarcijfers nam de nettowinst autonoom nog met 4 procent af. Toen al voorspelde Heineken een vlakke autonome nettowinst, wat dus een groei van 1,6 procent is geworden.

Vooral het herstel in Europa is opmerkelijk. In de tweede helft van het jaar heeft Heineken de teruggang in verkocht bier in de thuisregio flink weten terug te dringen.

Wat het bedrijfsresultaat betreft is een daling in de eerste jaarhelft in Europa zelfs omgebogen naar een fractionele stijging.

De bierbrouwer stelt een dividend voor van 89 cent (pay out 30 procent), tegen 83 cent over 2011. Na de interim-uitkering van 33 cent wacht nog een slotdividend van 56 cent.

Vooruitzichten
Heineken kijkt met het nodige optimisme naar 2013. Volumes en omzet zullen naar verwachting verder groeien.
Hoge groei in opkomende regio's als Afrika, Latijns-Amerika en met name Azië Pacific zullen aanhoudende zwakte in Europa meer dan compenseren.

Over de winstontwikkeling laat het concern zich nog niet concreet uit. De nieuwe aanwinsten zullen in het eerste jaar nog slechts marginaal een positieve bijdrage leveren aan de winst per aandeel.

Wel rekent het op een aanhoudende goede ontwikkeling van de kasstroom (2012: 1,5 miljard euro) waarmee het schulden kan afbouwen en de benodigde investeringen kan doen.




Gerelateerde artikelen