VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wat verandert er door de verkoop van Robeco?

Het einde van een verstandshuwelijk. Zo mag de verkoop van Robeco door de Rabobank gerust genoemd worden. Het Japanse ORIX heeft het nu voor het zeggen bij de ‘investment engineers'. Wat zijn de gevolgen?

Het Japanse ORIX neemt een meerderheidsbelang van 90,01 procent in Robeco.

Rabobank, de huidige eigenaar van Robeco, houdt de resterende aandelen en krijgt daarnaast een klein belang in het Japanse financiële conglomeraat.

De overname moet nog door alle relevante toezichthoudende instanties worden goedgekeurd, maar partijen verwachten dit proces binnen zes maanden af te ronden.

De Japanners betalen in totaal 1,935 miljard euro voor Robeco. Dat waardeert de Rotterdamse vermogensbeheerder op circa 10 keer de nettowinst over 2012 van 197 miljoen euro en circa 1 procent van het beheerde vermogen van 189 miljard euro eind 2012.

Dat mag niet echt de hoofdprijs worden genoemd. Beleggers betalen voor Europese vergelijkbare sectorgenoten Aberdeen en Schroders respectievelijk 16 en 17 keer de verwachte winst van 2013.

Binnen de verkoopovereenkomst hebben Rabobank en ORIX een strategische alliantie afgesproken. De twee partijen werken in de toekomst samen aan het onderhouden en uitbouwen van Robeco.

Een overzicht van de gevolgen voor de verschillende partijen:

1)Fondsbeleggers bij Rabobank
Klanten van de Rabobank die in beleggingsfondsen beleggen zullen op korte termijn niet snel iets merken van de verkoop van Robeco.

Tot voor kort was de Rotterdamse vermogensbeheerder hofleverancier voor de particuliere beleggers bij Rabobank. De laatste jaren is Rabobank echter voor haar klanten begonnen om ook fondsen van derde partijen aan te bieden, de zogenaamde "open architecture" structuur.

Fondsen van Robeco krijgen hierdoor niet per definitie de voorkeur bij de verkoop van beleggingsfondsen aan klanten.

Dit zie je al terug in de private bank van de bank, waar slechts een heel klein deel van de fondsen binnen vermogensadvies en -beheer van Robeco is.

De fondsen van Robeco zullen vast en zeker beschikbaar blijven voor Rabobank klanten, maar de trend dat fondsen van andere aanbieders dan Robeco worden aangeboden zal doorzetten, ongeachte de aangekondigde verkoop.

2)Robeco beleggers
De gevolgen voor beleggers in Robeco fondsen zijn op dit moment niet met zekerheid vast te stellen, maar zullen zeker op korte termijn nihil zijn.

ORIX stelt in het persbericht dat Robeco het uitgelezen platform is voor toekomstige groei en het merk blijft dan ook in stand.
 Nog geen overnamegolf
-Al jarenlang wordt gesproken over een aanstaande consolidatieslag in de Europese fondsenmarkt.

-De markt in Europa is, in vergelijking met de Verenigde Staten, verdeeld over een grote hoeveelheid aan verschillende aanbieders.

-Een overname- of fusiegolf lijkt dan voor de hand te liggen om meer schaalgrootte bereiken en zo de winstmarges op te voeren.

-Toch blijft deze voorlopig achterwege en ook de overname van Robeco door ORIX voldoet niet aan dit beeld, aangezien de Japanners op dit moment geen fondsbeheerder zijn.

-De overnamemarkt onder fondsaanbieders mag zelfs doodstil worden genoemd.

-Een van de laatste megadeals in fondsenland dateert al weer uit 2009 toen Barclays haar trackerdochter iShares verkocht aan BlackRock.

Bestaande klanten zullen worden bediend zoals ze dat gewend waren: "ORIX is toegewijd aan Robeco's 2010-2014 strategie, de diensten te ondersteunen aan klanten, zijn investeringsprocessen en -teams en aan de lange termijn commitment van Robeco om waarde te leveren aan klanten."

Ook het bestuur van Robeco, onder leiding van topman Roderick Munsters, zal ongewijzigd blijven.

Op langere termijn valt niet uit te sluiten dat ORIX fondsen met een te gering vermogen onder beheer zullen sluiten of samenvoegen met andere fondsen, omdat ze niet winstgevend zijn.

Maar dergelijke maatregelen zouden ook binnen de huidige situatie genomen zijn en heeft ook de afgelopen jaren plaatsgevonden.

In een versnelling zal dit proces waarschijnlijk niet komen, want ORIX heeft nu nog geen grote vermogensbeheer onder haar hoede.

3)Rabobank
Een belangrijke reden voor de Rabobank om Robeco van de hand te doen zijn de kapitaalratio's die aan banken worden opgelegd onder de recente vernieuwde Basel regels.

Met de opbrengst kan de bank zijn eigen vermogen versterken en dat is geen overbodige luxe in moeilijke economische tijden die ook Rabobank treffen. Per slot van rekening is het de grootste verstrekker van hypotheken in Nederland.

Rabobank wist de balans al eerder af te slanken met de verkoop van een belang in het Zwitserse Sarasin en het is niet uit te sluiten dat bijvoorbeeld ook leasebedrijf De Lage Landen in de toekomst onder de loep wordt gelegd door de coöperatieve bank.

4)Orix
ORIX is een financieel conglomeraat dat zich tot voor kort met name op financiële dienstverlening richtte voor particulieren (zoals bankzaken, credit cards en levensverzekeringen) en bedrijven (zoals lease activiteiten en financieringen).

Daar wil het nu een sterke vermogensbeheer arm aan toevoegen. In 2010 kocht het al de Amerikaanse Mariner Investment Group (ongeveer 12 miljard dollar onder beheer), dat zich richt op alternatieve beleggingen, en nam het een belang in het Vietnamese Indochina Capital Corporation.

Met Robeco koopt het nu in een keer een middelgrote Europese fondsaanbieder met sterke posities in Europa en de Verenigde Staten.

Dat een nieuwe moeder die volledig achter de groeidoelstellingen staat en daar ook kapitaal in wenst te steken succes kan brengen bewijst iShares, dat na de verkoop door Barclays aan BlackRock in 2009, groeide als kool.

Ook het in 2000 door Allianz overgenomen Pimco liet dat zien. De obligatiebeleggers uit Newport Beach, Californië zijn onder de Duitse vleugels gegroeid van een beheerd vermogen van 200 miljard dollar naar ruim 2.000 miljard dollar nu.